130 let
„Jsme oponenti, ale ne nepřátele,“ pronesl Joe Biden ve svém očekávaném projevu...

„Jsme oponenti, ale ne nepřátele,“ pronesl Joe Biden ve svém očekávaném projevu ve Wilmingtonu ve státě Delaware. | foto: Reuters

Američtí sportovci hodnotí prezidentské volby: LeBron James si utahoval z Trumpa, v UFC jsou zklamaní

Sport
  •   5:00
Spojené státy americké mají nového prezidenta. Donalda Trumpa v Bílém domě nahradí Joe Biden a ostře sledované volby si nenechali ujít ani sportovci. Jak na ně reagovali?

Covingtona dojal po triumfu v UFC telefonát od Trumpa. A poté urazil hvězdného LeBrona Jamese

Pensylvánie se postavila za svého rodáka a rozhodla o výsledku napjatých voleb v USA. Joe Biden, kandidát Demokratické strany a bývalý viceprezident, se stal 46. prezidentem Spojených států amerických. Jako první také překonal hranici 70 milionů hlasů.

Volby v USA byly tradičně sledované po celém světě a ujít si je nenechali ani známí sportovci. Kdo se tedy radoval z vítězství svého favorita a kdo naopak musel uznat porážku?

Jedním z předních příznivců Bidena byl bezesporu slavný americký basketbalista LeBron James a legenda NBA. Ten na svůj Twitter přidal koláž s Bidenovou hlavou přidělanou na jeho těle. Z výsledku voleb měl ale obrovskou radost, svůj účet na sociální stránce zaplnil oslavnými i výsměšnými příspěvky. Jedním z nich byla například gif s Trumpem, který říká “Jsi vyhozen”.

Gratuloval i další z hvězd NBA Donovat Mitchel. “Jsem nesmírně nadšený, že se stal Joe Biden prezidentem,” napsal.

Aktivní byl na sociálních sítích během celých voleb a nabádal občany, aby šli svůj hlas dát. James již, ač zatím neoficiálně, bývalého prezidenta Trumpa často kritizoval a není proto divu, že se před letošními volbami postavil na stranu Trumpova protikandidáta.

Radost z výsledku voleb měla i jedna z nejpopulárnějších fotbalistek Alex Morganová, která na své sociální sítě umístila fotografii Joe Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové, jež se stala první afroameričankou v této funkci.

Pozadu s gratulacemi nezůstala ani fotbalistka a vítězka Světového poháru Megan Rapinoeová, která oběma hned přispěchala s gratulacemi.

Další velmi aktivní propagátorkou voleb byla také rovněž slavná gymnastka Simone Bilesová, která měla radost zejména z viceprezidentky. Někteří ji ale přeci jen naštvali, místo radosti pak sdílela zprávu ve znění: “Vy všichni, kteří porovnáváte mé sexuální obtěžování s těmito volbami, jste nechutní.” Narážela na svůj svou temnou část života, kdy ji sexuálně obtěžoval lékař amerických gymnastek Larry Nassar. Bilesová společně s ostatními obětmi proti němu svědčila a dostal doživotní trest.

Výsledek voleb potěšil i úřadující šampionku US Open Naomi Osakaovou. Ta na své sociální sítě vložila video ze seriálu Kancl, ve kterém herec vykřikne: “Děkuji.”

Našli se ovšem také tací, kteří nadšení nebyli. Prezident Trump měl například silné zastoupení v UFC, slavné americká MMA soutěži. Fandil mu i její šéf Dana White a přidala se k němu celá řada zápasníků. “Mediální stát prohlásil Bidena za prezidenta,” napsal zklamaně Jorge Masvidal. “Zajímalo by mě, kdy Trump vytáhne kladivo a opraví výsledkovou tabuli,” kroutil hlavou. Obsah jeho tweetu dokonce algoritmus Twitteru proti fake news označil za informačně sporný.

Největším fanouškem Donalda Trumpa byl ale bezesporu Colby Covington. Právě ten se s ním setkával často, prezident ho pozval do Bílého domu a dokonce mu zavolal s gratulací těsně po nedávné výhře nad Tyronem Woodleym. “Svoboda slova je hlavní věcí v této země. Cenzura je neamerická,” napsal pouze. Narážel tím na to, že státní televize utnuly předčasný projev Trumpa. Poté, co bylo jasné, že jeho favorit volby neovládl, se ale odmlčel.

Autor: Tereza Janovská