130 let

Andrew Wiggins z Golden State Warriors pózuje na oficiální fotografie. | foto: AP

Hvězdný basketbalista se nakonec nechal očkovat, o 15 milionů dolarů nepřijde

Sport
  •   12:59aktualizováno  15:06
Andrew Wiggins z Golden State Warriors se přece jen nechal očkovat proti koronaviru a bude moci hrát v basketbalové NBA i domácí zápasy. O ně by bez vakcinace v nadcházející sezoně přišel vzhledem k místnímu nařízení v domovském městě jeho klubu San Francisku, které vyžaduje alespoň jednu dávku pro povolení ke vstupu do hal při hromadných akcích.

„Je očkovaný a další otázky k tomu nebudu komentovat,“ řekl Steve Kerr, trenér Warriors, novinářům po nedělním tréninku před cestou týmu do Portlandu k prvnímu přípravnému utkání na sezonu.

S náboženskými důvody neuspěl. Bez očkování nesmí Wiggins hrát doma

Šestadvacetiletý kanadský křídelní hráč, který se v roce 2014 stal díky volbě Clevelandu jedničkou draftu, očkování proti covidu-19 dlouhodobě odmítal, ucházel se o výjimku z náboženských důvodů. Tu však vedení NBA zamítlo. 

Za každé utkání, které kvůli místním regulím vynechají, přijdou hráči o plat. „Každý hráč, který se rozhodne nevyhovět lokálním požadavkům na očkování, nebude placen za zápasy, které vynechá,“ uvedl ve středu mluvčí NBA Mike Bass. Pro Wigginse by to znamenalo ztrátu poloviny ze současného příjmu 31,6 milionu dolarů.

V zámořské lize čeká Wigginse osmá sezona, dosud za Minnesotu a Golden State odehrál 530 zápasů s průměrem přes 19 bodů na utkání.

Očkování v NBA povinné není, ale hráče bez aplikované vakcíny čeká řada omezení. Lokální opatření v některých městech, jako je vedle San Franciska i New York, zakazuje neočkovaným osobám přístup do hal při větších akcích. 

Z dalších hvězd tak hrozí absence při domácích zápasech například Kyriemu Irvingovi z Brooklynu, bez vakcíny je podle nedávných údajů médií zhruba 40 basketbalistů, ze známých jmen mezi ně patří washingtonský Bradley Beal či denverský Michael Porter Jr. Povinnost očkování proti koronaviru odmítla hráčská asociace, platí ale pro rozhodčí, trenéry či členy realizačních týmů.

Sezona NBA začne 19. října, v neděli odstartovala zápasová příprava zahajovacím duelem mezi Los Angeles Lakers a Brooklynem (97:123).

Autoři: Lidovky.cz, ČTK