130 let

Souboj barcelonského Carlese Puyola (vlevo) a Michaela Essiena z Chelsea. | foto: ČTK

Barcelona otočila zápas na hřišti Celtiku

Sport
  •   23:33
PRAHA - Argentinský fotbalista Lionel Messi zajistil Barceloně výhodnou pozici do osmifinálové odvety Ligy mistrů proti Celtiku Glasgow. Dvacetiletý útočník dnes vstřelil na půdě skotského šampiona dva góly a výrazně se podílel na obratu skóre, po němž slaví katalánský klub výhru 3:2. Ve šlágru mezi londýnským Arsenalem a obhájcem trofeje AC Milán gól nepadl.

Milánský kouč Carlo Ancelotti nakonec nemusel spoléhat na gólmanského veterána Valeria Fioriho, do branky AC se navzdory prognózám postavila dvojka za zraněného Didu Zeljko Kalac, který si o víkendu zlomil prst. V úvodním poločase mohl australský gólman v klidu sledovat počínání svých spoluhráčů, protože Arsenalu se nedařily obvyklé kombinační akce.

Největší šanci prvního dějství musel likvidovat domácí Lehmann, který v šesté minutě vyrazil hlavičku Maldiniho. V základních sestavách osmifinálového šlágru nakonec chyběli oba Češi. Reprezentační kapitán Tomáš Rosický se stále potýká se zraněním a hostující bek Marek Jankulovski zasáhl do hry až v 50. minutě, kdy nahradil zraněného Nestu.

Český zadák vyběhl na Emirates Stadium v době, kdy domácí zvyšovali svůj tlak. V nadějných pozicích krátce po sobě neuspěli Eboué a Eduardo, předtím si dal málem vlastní gól Kaladze. Největší šanci si domácí schovali až do čtvrté minuty nastavení, kdy útočník Adebayor netrefil odkrytou branku a pouze orazítkoval břevno.

Barcelona udělala výrazný krok k napravení loňského vyřazení v osmifinále, když v divokém zápase přestřílela domácí Celtic. Dlouho přitom měli zápas v režii Skotové, kteří dvakrát vedli. V 38. minutě oslavil gólem debut v Lize mistrů Robson, ale spokojenější nakonec byli hosté.

Sedm minut po příchodu ze šaten zužitkoval Ronaldinhovu přihrávku francouzský kanonýr Henry a skóre pak chvíli před koncem otočil svou druhou brankou v utkání Messi. Barcelona si výhru zasloužila, na střely zvítězila drtivě 24:4.

Nadějnou pozici do odvety na Old Trafford dlouho držel Lyon. Tým, kde ještě nedávno působil český útočník Milan Baroš, téměř celý zápas dokázal uhlídat hostující ofenzivu a naopak sám v 54. minutě udeřil zásluhou Karima Benzemy. Když už se zdálo, že si domácí nadějný výsledek pohlídají, tečoval Fred tři minuty před závěrečným hvizdem Naniho pas přímo před Tevéze, který nemohl minout.

Premiéra ve vyřazovací fázi nejprestižnější klubové soutěže vyšla lépe Fenerbahce Istanbul, které zdolalo dvojnásobného šampiona Poháru UEFA Sevillu 3:2. V Turecku mohlo být ještě veseleji, kdyby si Edu stejně jako v posledním utkání základní skupiny nesrazil míč do vlastní sítě. Vítěznou trefu si připsal tři minuty před koncem Semih Sentürk.

Autor: Lidovky.cz