130 let

Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová na Billie Jean King Cupu. | foto: AP

Úspěšný vstup do BJK Cupu. Proti Polkám rozhodly Siniaková s Vondroušovou

Sport
  •   18:44aktualizováno  22:55
České tenistky zvládly úvodní klání finálového turnaje Billie Jean King Cupu proti Polkám a zvítězily 2:1. Střetnutí rozsekla závěrečná čtyřhra, ve které Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušovou udolaly pár Katarzyna Kawaová a Magda Linetteová 6:2, 6:3. Zbylý bod zajistila českému týmu Karolína Muchová.

Parádní vstup do duelu s Polskem obstarala Muchová, která bez větších problému porazila Magdalenu Frechovou dvakrát 6:2.

Stav utkání pak vyrovnala Linetteová, která udolala Plíškovou 6:4 a 6:1.

O vítězkách tak rozhodovala až čtyřhra.

Český tým se v ní musel obejít bez Barbory Krejčíkové, která do Skotska kvůli zranění zápěstí nedorazila. Ale Siniaková nezaváhala ani s novou parťačkou Vondroušovou, společně přehrály duo Kawaová a Linetteová 6:2 a 6:3.

V pátek si české tenistky zahrají o postup do semifinále proti výběru USA.

Úspěšná premiéra české dvojice

Fanoušci v Glasgow mohli v závěrečné čtyřhře sledovat souboj nesehraných párů. Siniaková nastoupila poprvé v kariéře po boku Vondroušové, polský tým zase na poslední chvíli proměnil složení deblového páru a do boje vyslal Linetteovou a Kawaovou, které si taktéž odbyly společnou premiéru.

České duo do utkání vlétlo. Siniaková se několikrát zaskvěla u sítě, Vondroušová dirigovala hru od základní čáry. Mírně klopýtly ve čtvrtém gamu, ve kterém Siniaková dvakrát chybovala na servisu.

Poté Polky snížily na rozdíl jediné hry a najednou na kurtu nepůsobily opařeně jako na začátku střetnutí.

Jejich snahu o vyrovnání na 3:3 Češky uťaly čistou hrou a opět začaly v zápase dominovat. Výrazný tlak vyvíjely především na Kawaovou, které se snažila vypomoct Linetteová, ale do hry se dostávala jen minimálně.

Češky zakončily úvodní sadu hrou bez ztráty fiftýnu, získaly ji bez větších problémů poměrem 6:2.

Tenistky Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová během čtyřhry na Billie Jean King Cupu v Glasgow.

Vyrovnaný začátek druhé sady Siniaková a Vondroušová rozsekly ve třetí hře, ve které nasbíraly tři fiftýny v řadě a připravily Polky o podání. Brejk využily i za stavu 3:1, na vlastním servisu si starosti nepřidělávaly a budovaly nedostižný náskok. Úspěšný forhendový volej Siniakové poslal Češky už do vedení 5:1.

Polky ještě dokázaly konec zápasu oddálit, uhájily podání a uspěly i na příjmu. Tečku za zápasem však o chvíli později udělal důrazný return Vondroušové, který zajistil Češkám vítězství 6:3 a rovněž celkový triumf v utkání.

„Holky podaly skvělý výkon, byly sice favoritky, ale tímhle systémem bez výhod a se super tiebreakem je to hrozně těsné,“ chválil svěřenkyně nehrající kapitán Petr Pála.

Plíšková proti Linetteové neuspěla

V národních barvách se představila po třech letech a devíti měsících, ale návrat k reprezentaci Plíškové pořádně zhořkl. Proti Polce Linetteové držela krok jen v prvním setu, udělala 38 nevynucených chyb a prohrála 4:6 a 1:6.

Na tvrdém povrchu české tenistce nepomohl ani servis. Vedle osmi es si připsala také pět dvojchyb, jednou z nich darovala Linetteové první sadu.

Přitom úvodní dějství dlouho nabízelo vyrovnanou podívanou. Kromě trápení Plíškové ve druhém gamu hrály obě tenistky sebevědomě. Jenže v klíčový moment česká tenistka selhala.

Za stavu 4:5 nabídla soupeřce setbol, který jí nakonec dvojchybou potvrdila. Svěsila hlavu a rychle zamířila za kapitánem Petrem Pálou.

„Dokud mi šel servis, skóre bylo vyrovnané. Jenže mi odešel a ona hrála skoro bezchybně a já jsem bohužel nepředvedla žádnou hitparádu,“ smutnila Plíšková.

Karolína Plíšková na Billie Jean King Cupu v Glasgow.

Do druhé sady vstoupila česká tenistka o poznání lépe, okamžitě vzala Linetteové podání a šla servírovat.

Jenže to bylo vše. Další game už nepřidala.

Ze čtyř brejkbolů odvrátila jediný, po druhém podání nezískala ani bod a na příjmu uhrála pouhé tři fiftýny. Linetteové vléval každý dílčí úspěch energii do celého těla. Plíšková vadla. Už nenašla síly na povstání a prohrála 1:6.

Polka tak slavila teprve druhý skalp z devíti vzájemných zápasů.

„Neudělala moc chyb od základní čáry. Můj výkon byl spíše horší. Na každý bod jsem se nadřela a to jí vyhovovalo, protože jsem do toho řezala, až jsem udělala chybu,“ hodnotila Plíšková po zápase.

Skvělý start Muchové

První bod pro Češky zajistila Muchová, která přicestovala do Glasgow jako první z týmu a měla tudíž nejvíce času na sžití s kurtem. I proto ji kapitán Pála nasadil do úvodního singlu.

Šestadvacetiletá tenistka nezklamala. V duelu proti Magdaleně Frechové předvedla 24 vítězných míčů a po hodině a čtvrt se radovala z vítězství dvakrát 6:2.

Češka vstoupila do utkání sebevědomě, hned v úvodním gamu Polku připravila o podání a naznačila, jaký průběh utkání lze očekávat.

Druhý brejkbol využila za stavu 3:1, a poté náskok navýšila dokonce na 5:1, když se během výhody uchýlila k riskantnímu druhému podání. Právě odvaha doplněná o aktivní hru českou tenistku v úvodním setu zdobila.

Frechová sice v další hře odmítla konec sady, jenže na příjmu opět ztrácela. Muchová využila hned první ze dvou nabídnutých setbolů, když na její ostrý servis Polka zareagovala nepovedeným returnem, který doletěl do autu.

A tak Muchová za 32 minut udělala první krůček za výhrou.

V následujícím dějství prolomila podání polské tenistky na druhý pokus a pomalu si budovala klíčový náskok. Na kurtu předváděla pestrou hru, na chvíli se vydala k síti, jindy rozhazovala míče od základní čáry.

Česká tenistka Karolína Muchová na Billie Jean King Cupu ve skotském Glasgow.

Soupeřku definitivně zlomila ve vyrovnaném šestém gamu, když předvedla přesně mířený bekhend po lajně. Polka důkladně sledovala, jestli míček nepadá do autu. Nedopadl. Frechová tak reagovala na poslední chvíli nevydařeným forhendem.

Načež dál chybovala a nechala si vzít počtvrté v zápase servis.

V závěrečném gamu Muchová ještě pobavila fanoušky, když i přes pád zakončila výměnu lahůdkovým lobem. Vše zakončila nechytatelnou smečí a mohla se radovat z vítězství dvakrát 6:2.

Australanky a Britky jsou v semifinále

Australské tenistky si jako první zajistily účast v semifinále. V elitní týmové soutěži v Glasgow si po Slovensku poradily i s Belgií a ovládly skupinu B. Dál jdou i domácí Britky díky hladké výhře 3:0 nad Španělskem ve vyrovnaném „céčku“.

Australanky Storm Sandersová i Ajla Tomljanovicová stejně jako v prvním kole vyhrály dvouhry, byť druhá jmenovaná musela zápas s Elise Mertensovou otáčet a ve třetím setu jí Belgičanka za stavu 0:3 vzdala.

Na rozdíl od úterka pak Australanky v sestavě Sandersová, Samantha Stosurová zpečetily vítězství i triumfem ve čtyřhře.

Britské tenistky hrající bez loňské šampionky US Open Emmy Raducanuové byly po úvodní prohře 1:2 s Kazachstánem proti Španělkám bezchybné. Ve dvouhrách bodovaly Heather Watsonová i Harriet Dartová, jež získala skalp Pauly Badosaové, a vítězství 3:0, které tým posunulo dál, pak zpečetily Alicia Barnettová s Olivií Nichollsovou ve čtyřhře.

Ve skupině A Kanada porazila Itálii rovněž 3:0 a připravila soupeřky o šanci na postup. V sestavě s vítězkou US Open z roku 2019 Biancou Andreescuovou a loňskou finalistkou newyorského grandslamu Leylah Fernandezovou se severoamerický tým utká v pátek v přímém souboji o postup se Švýcarkami.

Autoři: czo, ČTK