130 let

Švýcarská tenistka Belinda Bencicová (vlevo) se po zápase zdraví s Barborou Krejčíkovou. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Švýcarky zaslouženě ovládly čtyřhru a postupují do semifinále, české tenistky končí

Sport
  •   23:03aktualizováno  23:49
Těsný souboj mezi Češkami a Švýcarkami o postup do semifinále tenisového Poháru Billie Jean Kingové v Praze rozsekla až závěrečná čtyřhra. V ní švýcarský pár Belinda Bencicová, Jil Teichmannová bez komplikací porazil Lucii Hradeckou a Kateřinu Siniakovou dvakrát 6:3. Svěřenkyně kapitána Petra Pály se tak po prohře 1:2 s turnajem loučí.

Jen vítězky střetnutí mezi Českem a Švýcarskem mohly projít do semifinále proti Australankám.

Lépe za postupem vykročily domácí tenistky: Markéta Vondroušová po velké jízdě deklasovala Viktoriji Golubicovou 6:4 a 6:2. Jenže pak Barbora Krejčíková prohrála s výtečně hrající Belindou Bencicovou 6:7 (2:6) a 4:6, napínavé střetnutí tak rozhodla až závěrečná čtyřhra.

České tenistky Lucie Hradecká (vpravo) a Kateřina Siniaková smutní po prohraném...

V ní se namísto původně nominované Krejčíkové představila po boku Kateřiny Siniakové Lucie Hradecká. Pála opět vsadil na duo hrdinek z předešlého souboje skupiny D proti Němkám.

Jenže proti Švýcarkám Bencicové a Jil Teichmannové už Češky neuspěly. 

Málo chybující Švýcarky opanovaly klíčový debl

Rozložení deblových sil na kurtu demonstroval už začátek duelu. Dvě dvojchyby Hradecké v zahajovacím gamu byly vzhledem k celému prvnímu setu až příliš velkým přepychem. 

Siniaková, Hradecká vs. Teichmannová, Bencicová

Podrobná reportáž

Švýcarky totiž téměř nechybovaly a podání soupeřkám nedarovaly. Obzvlášť výkon Teichmannové na síti i při servisu neměl moc vad.

Hostující hráčky opakovaně nutily Česky k chybám. Ty se i přesto udržovaly v kontaktu. Až při deváté hře opět ztratily game, v němž uváděly míček do hry. Bencicová s Teichmannovou zaslouženě sebraly první sadu.

Ve druhém dějství už si i český pár lépe hlídal podání, ale dopouštěl se více nevynucených chyb. Švýcarky při „svých“ gamech ani nenaznačovaly, že by Češkám měly servis pustit. 

Švýcarské tenistky Jil Teichmannová (vlevo) a Belinda Bencicová se radují z...
České tenistky Lucie Hradecká (vlevo) a Kateřina Siniaková při utkání proti...

To se také nestalo, a tak rozhodnutí padlo za stavu 4:3, kdy Bencicová a Teichmannová připravily Hradeckou o servis a odskočily do vedení o dva gamy. Při servisu Bencicové pak Švýcarky potvrdily vítězství čistou hrou. Nebylo znát, že spolu normálně nehrají, ve všech parametrech byly lepší.

Krejčíková v duelu jedniček podlehla Bencicové

Bencicová úřadovala i v předcházející dvouhře, v níž si poradila s Krejčíkovou a vyrovnala stav utkání na 1:1. 

Češka nastoupila k zápasu s tejpy na pravém lýtku, které ze začátku poutaly pozornost nejen diváků, ale i samotné tenistky. Mohlo za to jejich opakované odlepování. Ve chvíli, kdy si je Češka nechala během pauzy přelepit, prohrávala 0:3.

Krejčíková vs. Bencicová

Utkání jsme podrobně sledovali.

Krejčíková vycházela z obrany a snažila se bušit do druhého podání Bencicové. Ať už byla jakákoli z hráček na servisu, tak se buď blížila, anebo opravdu přišla shoda. První dějství bylo naprosto vyrovnané, přesto Švýcarka nadále disponovala výhodou jednoho prolomeného podání soupeřky.

Tuhle přednost šampionka z Roland Garros eliminovala v devátém gamu právě hezky trefeným returnem proti druhému servisu. Nakonec se šlo do tiebreaku, v němž Bencicová hrála skvěle. Její náskok při vedení 5:0 už Krejčíková nesmazala, a dohánění manka v úvodní sadě tak vyšlo vniveč.

Kapitán českého výběru Petr Pála (vlevo) a Barbora Krejčíková s tejpy na pravém lýtku.

Druhá část střetnutí začala dvěma vzájemnými brejky. Krejčíková dělala nevynucené chyby, Bencicová zase nebyla až tak nebezpečná při výměnách po prvním podání. Obě hráčky si potom držely servis.

Sedmý game vyfoukla domácí tenistce při jejím podání Švýcarka. Už to vypadalo, že hned na to o výhodu přijde, jenže z nepříjemného skóre 0:40 se pěti body v řadě vymanila. Zlomový moment zápasu byl na světě.

Ačkoli Krejčíková ještě dokázala upravit na 4:5, Bencicová dopodávala duel do konce hned přes první mečbol.

„Zase mi to uteklo o pár míčů, zápas byl vyrovnaný a měl velkou kvalitu,“ sdělila po utkání Krejčíková, „Jsem smutná, že jsem týmu nepomohla ve skupině víc, ale všechny holky, co tu hrají, mají větší zkušenosti.“

Vondroušová předvedla skvělý obrat

Češkám tak nepomohl ani úvodní bod Vondroušové, která si po výtečném představení poradila s Golubicovou 6:4, 6:2. 

Vondroušová vs. Golubicová

Utkání jsme podrobně sledovali.

Do ze začátku takticky pojatého zápasu přitom vstoupila mnohem lépe Golubicová, která si čistými hrami vypracovala náskok 2:0. 

Vondroušová ji sice následně vzala podání, jenže o to své hned vzápětí také přišla. Za chvíli už prohrávala 1:4 a čelila třem brejkbolům na 1:5...

Česká reprezentantka těžkou chvíli ustála a po přesném podání snížila na 2:4. Začala hrát agresivněji a bez ztráty jediného bodu nejdříve odmazala brejkbol, vyrovnala a dokonce úplně zvrátila vývoj první sady.

Česká reprezentantka Markéta Vondroušová v utkání proti Viktoriji Golubicové ze Švýcarska.

Teprve po sedmnácti vyhraných míčcích v řadě brala bod i zdeptaná Golubicová. Jenže na víc se už nezmohla, 6:4 pro Vondroušovou.

Druhé dějství pokračovalo v nastoleném trendu. 

Sedmnáct míčů v řadě? Neuvěřitelné, jedu na krev, zářila Vondroušová

Vondroušová soupeřce dovolila jediný fiftýn ve dvou gamech. A když sebrala i vyrovnanější třetí hru, držela náskok dvou brejků. První hru Švýcarce „darovala“ až v pátém gamu, kdy míček z dobré pozice poslala jen do sítě.

Chyba ji nerozhodila, dál skvěle trefovala údery, pokračovala v agresivní hře, věřila si a znovu zapojovala i drzé kraťasy, které ji zprvu moc nevycházely. Golubicová ještě korigovala stav, ale pak už čelila mečbolům.

První z nich ještě Češka neproměnila, jelikož míček skončil těsně v autu, nicméně ten druhý už po třech přesných úderech, kdy si soupeřku rozběhala, využila. 

V konečném účtování však domácímu družstvu její výkon na postup do semifinále proti Australankám nestačil. Češky tak nenavázaly na triumfy z let 2011, 2012, 2014, 2015, 2016 a 2018 a příští rok je čeká boj o postup do dalšího vydání finálového turnaje pro dvanáct týmů. 

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové

Praha

Skupina D:
Česko - Švýcarsko 1:2
Vondroušová - Golubicová 6:4, 6:2
Krejčíková - Bencicová 6:7 (2:7), 4:6
Hradecká, Siniaková - Teichmannová, Bencicová 3:6, 3:6

Konečná tabulka skupiny D

Tým Z V P S B
1. Švýcarsko 2 2 0 5:1 2
2. Česko 2 1 1 3:3 1
3. Německo 2 0 2 1:5 0
Autor: dahu