Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Před cílem počkal na bratra. Triatlon na OH opět opanovali britští sourozenci

Sport

  18:22aktualizováno  18:59
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Britští sourozenci Bronwleeové si stejně jako před čtyřmi lety podmanili olympijský závod v triatlonu. Zlato dnes v Riu de Janeiro obhájil starší Alistair, mladší Jonathan tentokrát o jednu příčku vylepšil umístění z Londýna a získal stříbro. Třetí cílem proběhl Jihoafričan Henri Schoeman.

Alistair Brownlee a Jonathan Brownlee z Velké Británie dokázali pozoruhodnou věc - zatímco Alistair v olympijském triatlonu zvítězil, jeho bratr bral stříbro. foto: Reuters

Výsledky triatlonu mužů:

1. A. Brownlee 1:45:01, 2. J. Brownlee (oba Brit.) -6, 3. Schoeman -42, 4. Murray (oba JAR) -49, 5. Pereira (Portug.) -51, 6. Van Riel (Belg.) -1:02, 7. Luis (Fr.) -1:11, 8. Mola (Šp.) -1:25.

Brownleeové po plavecké části ztráceli několik sekund na vedoucího Slováka Richarda Vargu. Čelo závodu se ale v cyklistické části záhy sjelo a o všem rozhodoval závěrečný desetikilometrový běh. Už po prvním ze čtyř okruhů se sourozenecká dvojice usadila v čele.

Osmadvacetiletý Alistair zaútočil v předposledním kole a vypracoval si více než patnáctisekundový náskok. V cílové rovince si vzal britskou vlajku a závod dokončil volnou chůzí, takže se mu Jonathan přiblížil na šest sekund. Nic to ale nemohlo změnit na tom, že Alistair Brownlee jako první triatlonista v historii obhájil olympijské zlato.

Alistair Brownlee protíná cílovou pásku olympijského triatlonu.
Alistair Brownlee a Jonathan Brownlee na trati olympijského triatlonu.

Nezabránila mu v tom ani složitá operace kotníku, kterou musel loni podstoupit. „Každý den byl hrozně těžký. Denně jsem se budil s bolestí,“ popisoval, jak se vracel do vrcholné formy. Pomohlo mu, že se při tréninku s bratrem vzájemně motivují k maximálnímu úsilí.

Přibližně v polovině závodu si byl jistý, že se sourozencem opět získají dvě medaile. „Byl jsem přesvědčený, že budeme první a druhý, ale nevěděl jsem, v jakém pořadí to bude. Nebyl jsem si jistý, že vyhraju. Věděl jsem, že si budu muset projít peklem, a to semi povedlo,“ uvedl. Cílovou rovinku si vychutnával. „Věděl jsem, že odstup je velký a mám šanci si to užít. Pravděpodobně už takovou šanci nedostanu,“ dodal.

První olympijskou medaili z triatlonu od jeho zařazení do programu her v roce 2000 získal pro Jihoafrickou republiku Schoeman. Na vítěze ztratil 42 sekund.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...