130 let
Jenson Button kroužil na 1. místě také v Istanbulu.

Jenson Button kroužil na 1. místě také v Istanbulu. | foto: ČTK

Buttonovi schází jediný krok k titulu mistra světa formule 1

Sport
  •   11:22
SAO PAULO - Bude to pro něj životní závod. Jenson Button má obrovskou šanci stát se zítra poprvé mistrem světa ve formuli 1. Stačí mu k tomu "maličkost". Dojet ve Velké ceně Brazílie aspoň na třetím místě.

Pilot týmu Brawn GP, který průběžnému pořadí vládne od začátku sezony, vede o 14 bodů před stájovým kolegou Rubensem Barrichellem, ještě o další dva body na něj ztrácí Sebastien Vettel z Red Bullu. "Bude to hodně náročný víkend. Ale já si ho stejně hodlám užít," prohlásil Button.

Kdo ještě může získat titul?

 Zbývají dva závody

1. Button (Brit./Brawn) 85

2. Barrichello (Braz./Brawn) 71

3. Vettel (Něm./Red Bull) 69

Devětadvacetiletý Brit se stane šampionem už v předposledním závodě ročníku, i když nebude bodovat – tedy v případě, že Barrichello neskočí na lepším než pátém místě a Vettel na třetím. Rozhodnuto bude také, když Button své dva soky porazí či dojede alespoň na pátém místě při Vettelově vítězství. Když Button dojede sedmý, titul mu zajistí Vettel na maximálně druhém a Barrichello na třetím místě.

Vettel se i přes špatné vyhlídky naděje na titul nevzdává. "Pod tlakem jsou ti dva přede mnou. Pro mě je to celkem jednoznačné. Nemusíte být génius, abyste si spočítali, že musím vyhrát zbývající dva závody a doufat, že to ti dva pokazí," přemítal mladý Němec.

Kvalifikace - Button vyráží až ze sedmé řady

Deštivou kvalifikaci na předposlední letošní Grand Prix formule 1 v Sao Paulu vyhrál domácí jezdec Rubens Barrichello.

Jeho britský kolega z týmu Brawn GP Jenson Button skončil až čtrnáctý a odstartuje ze sedmé řady. Kvalifikace se kvůli podmínkám na trati protáhla o více než půldruhé hodiny a podle agentury Reuters patřila k nejdelším v historii.

Barrichello si k velkému nadšení domácích fanoušků vybojoval před Australanem Markem Webberem z Red Bullu první pole position po pěti letech. Třetím místem překvapil Němec Adrian Sutil s vozem Force India.

S podobnou strategií by rád uspěl i nejzkušenější pilot F1 Barrichello. Sedmatřicetiletý jezdec se během své bohaté kariéry nikdy mistrem světa nestal, v Brazílii bude mít navíc podporu domácího publika. "Je to opravdu příjemné, a jak jsem řekl, pro mě už je to jako vítězství. Děkuji Bohu za vůz, který mám, za vítězství a šanci vyhrát v Brazílii," svěřil se.

Žádný tlak. Spíš vzrušení
Podle komentářů ostatních dvou soků v souboji o titul to vypadá, že je pod největším tlakem Button. Pilot, který byl před sezonou spojován spíš s divokými večírky než závodními úspěchy, to však odmítá.

"Každý den se teď probouzím s úsměvem. Nemyslím si, že by na mě dolehl nějaký tlak z toho, že mohu vyhrát. Naopak spíše se dostavuje vzrušení," popisoval Button. "Ale pokud titul vyhraje Rubens Barrichello, budu ho absolutně nesnášet," rýpl si s úsměvem do týmového kolegy.

Jedno je však jisté. Button to nebude mít v Brazílii vůbec jednoduché. Své o tom ví i úřadující mistr světa Lewis Hamilton. Ten se radoval ze zisku titulu právě v Brazílii, když až do posledních zatáček bojoval o triumf s domácím miláčkem v kokpitu Ferrari Felipem Massou.

"Byl to nejintenzivnější zážitek v mém životě. Skoro nikdo nechtěl, abych vyhrál," přiznal Hamilton. Buttonovu krajanovi dokonce loni před závodem hrozili smrtí…

"Jenson prožije peklo. Fanoušci se budou soustředit jen a jen na Barrichella jako domácího zástupce. Bude mít podporu skoro každého fanouška u trati," předpověděl Hamilton.

***

VC Brazílie začíná v 18.00

Autor: Vojtěch Gibiš