130 let

Phil Taylor (vlevo) a Raymond van Barneveld se podle komentářů anglických novin postarali o „zápas století“. | foto: ČTK

Byl to zápas století. V šipkách

Sport
  •   13:17
PRAHA - Poslední bašta anglického sportu padla. Byl to zápas století. V lednu už za sebou máme sportovní vrchol roku 2007. To jsou jen některé z komentářů britského tisku, věnované pondělnímu zápasu finále mistrovství světa v šipkách organizace PDC mezi Angličanem Philem Taylorem a Raymondem van Barneveldem z Nizozemska.

Pro nezasvěcené - souboj těch dvou byl pro fanoušky šipek to samé, jako kdyby fotbaloví příznivci sledovali finále mistrovství světa mezi Brazílií a Argentinou. To ale není všechno - v normální hrací době i po prodloužení by takové utkání skončilo 6:6, takže by rozhodovaly penalty. Zkrátka zápas století.

A jestli si myslíte, že anglickému sportovnímu zpravodajství v uplynulém týdnu dominovaly informace z fotbalové Premier League, mýlíte se. Koneckonců: „V lednu už za sebou máme sportovní vrchol roku 2007,“ ne?

Možná je na čase brát je jako sportovce
„Nemůžu tomu uvěřit. Bylo to největší šipkařské finále v historii našeho sportu,“ kroutil hlavou vítězný van Barneveld.

Jako Lendl proti Federerovi

„Jestli bylo finále mezi Taylorem a van Barneveldem zápasem století? Samozřejmě,“ nezapochybuje ani na chvíli Jan Přikryl, prezident České šipkové organizace.

LN Co bylo na duelu nejlepší?
To, že oba dva hráli za jinou asociaci a oba v té své dominovali. Setkali se zkrátka dva nejlepší šipkaři na světě.

Takže jako kdyby hrála Brazílie s Argentinou fotbalové mistrovství světa?
Zkusil bych to spíš přirovnat k tomu, jako kdyby v tenise proti sobě nastoupili Lendl s Federerem. Když pomineme časový odstup, který je dělí, tak jde o hráče, kteří svému sportu dlouho dominují.

Taylor už ale několikrát zvažoval konec kariéry, že?
On prohlásil už loni, kdy získal dvanáctý titul mistra světa, že skončí. Ale pak mu někdo z novinářů připomněl, že kdysi prohlásil, že získá třináct tiulů. Tak to přehodnotil. A po třináctém titulu byl pro něj další výzvou přestup van Barnevelda do „jeho“ asociace.

Zápas trval skoro do půlnoci, sledoval jste ho?
Nemohl jsem se odtrhnout. Sledovali jsme to s přáteli ve sportbaru. Vydržet u obrazovky nebyl problém. Já a čtyři moji kamarádi jsme navíc byli loni přímo v dějišti finálového zápasu v Anglii, takže jsme si dovedli představit, jaká je tam asi atmosféra. Mimochodem - tenkrát jsme krátce hovořili i s Philem Taylorem.

Jaký je v soukromí? Vypadá jako takový spokojený taťka...
To je vlastně docela dobrá charakteristika. Prohodili jsme spolu jen pár vět, ale je to příjemný chlapík. Byl třikrát v Praze, takže jsme si na tohle téma chvíli povídali.

Do kolika se vlastně šipky dají hrát?
Věkové omezení neexistuje, ve špičce jsou i hráči kolem šedesáti, jenže pak nastává problém s tím, že nikomu se nechce moc trénovat nebo ty věci organizovat. V šipkách chtějí všichni hrát a nikdo nechce dělat ty věci kolem. (smích)

„Nejlepší finále, jaké jsem kdy absolvoval,“ souhlasil i poražený Phil Taylor.
Čím byl jejich souboj tak výjimečný? Taylor je šipkařská legenda, třináctinásobný mistr světa. Už chtěl ukončit kariéru, ale rozhodl se pokračovat. „Impulzem bylo jednoznačně to, že van Barneveld přestoupil z asociace BDO do PDC,“ vysvětluje Jan Přikryl, prezident České šipkové organizace.

Rozkol asociací BDO a PDC trochu připomíná rozdělení šachového či boxerského světa. Hráči z obou asociací se nesměli utkávat mezi sebou, zákaz byl zrušen teprve před pár lety. A Taylor se tak v pondělí mohl postavit „přeběhlíkovi“ van Barneveldovi, bývalému pošťákovi a soupeři stejně zdatnému, jakým je on sám.

Výsledkem byl fascinující tříhodinový zápas, který nadchl i lidi, kteří jinak nad šipkami vesměs ohrnují nos.

„Zatímco u většiny zápasů Premier League neudržím pozornost po celých devadesát minut, od tohoto souboje jsem se nedokázal odvrátit ani na sekundu,“ píše sportovní komentátor BBC Simon Austin. „Schopnost obou protagonistů podat tak úžasný výkon pod takovým tlakem je neuvěřitelná. Možná je na čase brát šipkaře jako špičkové sportovce,“ zamýšlí se Austin.

Komentář listu The Sun zase v souvislosti s Taylorovou prohrou připomíná porážky anglických fotbalistů, ragbystů a reprezentantů v kriketu. „Rok 2007 začal pro Anglii katastrofou,“ smutní The Sun.

Souboj Taylora s van Barneveldem (vítěz si domů do Haagu odnesl šek na 100 000 liber) byl především nesmírně vyrovnaný.

Postavte mu sochu
„Hrálo se až do posledního možného kola, rozhodovala až náhlá smrt,“ popisuje Přikryl. „Ale už během zápasu se oba přetahovali strašně zajímavým způsobem. Před posledním kolem, tedy, legem', které rozhoduje o všem, se oba soupeři rozhazují na střed. Kdo hodí blíž, začíná. Taylor hodil 25, což je vynikající. Další házející se pak může rozhodnout, jestli chce šipku soupeře vytáhnout, nebo ne. Van Barneveld se rozhodl, že ji tam chce nechat, protože ona pak působí jako cíl. A následně trefil padesátku, čistý střed. Tím pádem ten poslední ,leg' začínal, čehož beze zbytku využil.“

Šestačtyřicetiletý Taylor, který má svou přezdívku „Power“ vytetovanou na předloktí, chce nyní u šipek vydržet dalších pět let, aby se znovu dostal na vrchol. „Philovi by měli postavit sochu za to, co udělal pro tenhle sport,“ složil svému soupeři poklonu van Barneveld.

Autor: