130 let
Fanoušci na Tour de France.

Fanoušci na Tour de France. | foto: ČTK

Cavendish na Tour vyhrál už pátou etapu, stále vede Contador

Sport
  •   16:53aktualizováno  18:18
PAŘÍŽ - Dnešní 19. etapu Tour de France vyhrál Mark Cavendish. Triumf na 178 km dlouhé trati mezi Bourgoin-Jallieu a Aubenas byl pro britského cyklistu již pátým dílčím vítězstvím v letošním ročníku slavného závodu. To se mu podařilo jako prvnímu cyklistovi po sto letech.

Český jezdec Roman Kreuizger obsadil 30. příčku, žlutý trikot udržel Alberto.

Čtyřiadvacetiletý Cavendish porazil v závěrečném spurtu Thora Hushovda z Norska a Němce Geralda Ciolka. Kreuziger dojel do cíle se čtyřvteřinovou ztrátou, stejně jako Contador a druhý muž průběžného pořadí Andy Schleck. V průběžné klasifikaci patří českému jezdci 12. místo a na desátého Mikela Astarlozu ztrácí 90 vteřin.

Contador si v čele pořadí udržel náskok čtyř minut a jedenácti vteřin před Andym Schleckem. Sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong dnes obsadil 12.

místo a na třetí pozici ztrácí na vedoucího týmového kolegu z Astany pět minut a 21 vteřin, na Schlecka pak minutu a deset sekund. Čtvrtý muž pořadí Bradley Wiggins za sedmatřicetiletým Američanem zaostává o patnáct vteřin.

Zatímco Contadora může o celkový triumf připravit už jen nečekané selhání či potíže, pořadím za lídrem stáje Astana může zamíchat sobotní etapa. V jejím závěru na peloton čeká slavné stoupání na Mt. Ventoux (1912 metrů nad mořem), s průměrným sklonem kopce na posledních 21 kilometrech kolem 7,5 procenta.

Tour zatím zavítala na Mt. Ventoux třináctkrát. Nechvalně se hora proslavila v roce 1967, kdy na ní vyčerpáním zemřel britský jezdec Tom Simpson.

Autor: ČTK