130 let

Turín 2006 - Švédský hokejový fanoušek | foto: AFP

Češi doufají ve zlatou odvetu proti Švédům

Sport
  •   10:45
RIGA - Ačkoliv mnoho lidí před začátkem mistrovství českým reprezentantům dávalo menší naděje na úspěch než v minulosti, prosadili se svěřenci trenéra Hadamczika proti Kanadě a budou obhajovat loňské zlato proti obávaným Švédům.

Čeští hokejisté budou od 19:15 SELČ obhajovat titul z Vídně v zápase se Švédskem.

Úřadující olympijští šampioni zdolali ve druhém duelu loni stříbrnou Kanadu 5:4 a čeští hráči jim mohou v neděli v Rize oplatit porážku ze semifinále únorových her v Turíně.

Český tým prohrával po úvodní části s Finskem 0:1, ale obrat načal v 29. minutě v oslabení po krásné individuální akci Tomáš Plekanec a kapitán David Výborný poslal přesilovkovou trefou v 57. minutě reprezentaci opět do boje o zlato. Vítězství ještě pojistil v závěrečné minutě při power play soupeře Jaroslav Hlinka.

"Jsem nesmírně rád, že jsme dokázali, že i bezejmenné mužstvo může uhrát výsledek," řekl po utkání Výborný, který vede v Lotyšsku tým, v němž je hned patnáct nováčků na mistrovství světa. Loni ve Vídni se radovalo z titulu jen šest hráčů současného kádru. "Byli jsme podceňované mužstvo.

Ukázalo se, že nová generace bude. Někdy to není o jménech, ale o štěstí, bojovnosti, o náhodě," uvedl pětinásobný mistr světa. Závěr zápasu poznamenala šarvátka Tomáše Kaberleho s Ollim Jokinenem.

Oba  byli vyloučeni do konce utkání, ale další trest nedostali. Klíčový obránce
českého týmu se nebál, že by mohl přijít o finále. "Všichni viděli, jak to bylo. Kdyby za to byl trest, tak by to bylo proti hokeji," mínil hráč Toronta. Podle něj Jokinen neunesl blížící se prohru. "Shodil rukavice, tak jsem udělal totéž," dodal Kaberle, jehož střelu proměnil Výborný ve vítězný gól.

Nejmladší ze slavného rodu Kaberleových se bude snažit v neděli přidat devátý titul do rodinné sbírky. Otec František má ze sedmdesátých let dvě zlata ze světových šampionátů, starší bratr František získal všech pět českých triumfů na mistrovství světa v éře samostatné České republiky. Nyní však bojuje s Carolinou o Stanleyův pohár.

Oporou vítězů byl opět brankář Milan Hnilička, i když v úvodu pustil laciný gól po střele Riku Hahla ze středního pásma. "Takový gól by se v hokeji neměl stávat, takové zásahy bych neměl udělat," omlouval se. Problém byl v tom, že mu na chvilku zmizel puk v zorném poli mezi diváky. "Ztratil jsem ho v hledišti, na chvilku jsem zkoprněl a měl smůlu, že mi puk proletěl.

Takové střely ale musím mít," řekl Hnilička. V dalším průběhu zápasu už ale nechyboval a v neděli se pokoušet o zisk čtvrtého světového titulu, kromě Vídně v loňském roce vždy v rozhodujícím duelu chytal. "Jsem rád, že jsme ve finále poté, co se o nás psalo a jaký byl názor na tenhle tým. Uznáte sami, že finále je pro naše mužstvo obrovským úspěchem," uvedl Hnilička.

Ve druhém semifinále Švédové díky povedenému začátku druhé části vedli již o tři góly, ale nakonec museli odolávat finiši týmu kouče Marka Habscheida. V neděli se mohou stát prvním týmem v historii, který vyhraje v jednom roce olympijské hry i světový šampionát.

Kanadě nepomohla ani osmá branka nejproduktivnějšího hráče šampionátu Sidneyho Crosbyho, kterého při oslavě gólu krosčekoval hokejkou na hlavu útočník Hannula a inkasoval trest na pět minut a do konce utkání. Následně mu direktoriát turnaje zastavil činnost na jeden zápas a Hannula o finále přijde.

Nečekaně úspěšné tažení národního mužstva nakonec zmobilizovalo i  fanoušky
v Česku, kteří v úvodu o šampionát neprojevovali velký zájem. V neděli budou moci sledovat společně přenos finálového duelu na obří obrazovce na Staroměstském náměstí v Praze.

Přímo do Rigy odletí na finále premiér Jiří Paroubek. Prezident Václav Klaus, který byl například loni ve Vídni, má podle mluvčího Petra Hájka jiný program a do dějiště turnaje se nevydá.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK