Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou po třinácti letech v semifinále Davisova poháru

Sport

  18:29aktualizováno  19:02
OSTRAVA - Čeští tenisté si poprvé po třinácti letech zahrají v semifinále Davisova poháru. Postup dnes vybojoval v závěrečné dvouhře Radek Štěpánek, který porazil Juana Monaka po setech 7:6, 6:3 a 6:2.

Závěrečná radost týmu. foto: ČTK

Domácí tým ve čtvrtfinálovém duelu v Ostravě zvítězil nad Argentinou 3:2. K utkání o postup do finále, premiérového v historii samostatné České republiky a prvního od památného zisku titulu v roce 1980, pojede výběr Jaroslava Navrátila v září do Chorvatska. Chorvaté vyřadili tenisty USA.

Česko - Argentina

Celý Daviscupový víkend jsme sledovali v kontinuálním on-line přenosu. ZDE

S Argentinou to byl nesmírně vyrovnaný duel. Hned na úvod Tomáš Berdych svedl pětisetovou bitvu s dvojkou Juanem Monacem. Když po něm světová pětka Del Potro smetla z kurtu Mináře 3:0 na sety museli Češi opět spoléhat na čtyřhru. V ní již osvědčené komando Berdych – Štěpánek získalo druhý bod. Dnes šli čeští tenisté do závěrečných dvouher s pozitivním skóre. Del Potro proti Berdychovi ale ukázal své kvality a českou jedničku přehrál jasně 3:0.

Tomáš Berdych

Trochu jsem to jasné vítězství s Monacem Radkovi předpovídal. Kdybych uměl na kurtu to, co Radek, tak bych ho v pohodě přejel. Já jsem to ubojoval, Radek byl fantastický.

Postup tak – stejně jako při úžasném duelu se Švýcarskem v roce 2007 – měl na své raketě Radek Štěpánek. Vše bylo ještě o to dramatičtější, že česká hvězda dlouho bojuje se zraněným kolenem. Popral se s Monacem i sám se sebou skvěle a přidal klíčový třetí bod. "Je to neuvěřitelné," neskrýval po zápase slova dojetí Štěpánek. "Dík patří všem těm, kteří mě přemluvili, abych do toho šel, i když jsem se na to necítil," připomněl své zdravotní potíže.

Finále hráli Češi v historii bojů o salátovou mísu jen dvakrát - poprvé v roce 1975 a naposledy v roce 1980, kdy Lendl, Šmíd, Kodeš a Složil vyhráli nad Itálii v Praze a radovali se z triumfu. V historii samostatné České republiky od roku 1993 se tenisté dostali do semifinále jen jednou v roce 1996, ale dalších šest čtvrtfinálových bitev, pokaždé na půdě soupeře, prohráli.

Česko - Argentina 3:2

Berdych - Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2
Minář - Del Potro 1:6, 3:6, 3:6
Berdych, Štěpánek - Acasuso, Mayer 6:1, 6:4, 6:3
Berdych - Del Potro 4:6, 4:6, 4:6
Štěpánek - Monaco 7:6 (7:5), 6:3, 6:2

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...