130 let
Pád švédského běžce Larse Nelsona při štafetě

Pád švédského běžce Larse Nelsona při štafetě | foto: Reuters

Češi rozběhli štafetu skvěle, nakonec skončili osmí. Vyhráli Švédové

Sport
  •   12:31
LAURA (Od našeho zpravodaje) - Čeští běžci Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek v olympijské štafetě na čtyřikrát deset kilometrů vybojovali osmé místo. Zlato slaví Švédsko, které do cíle dorazilo s velkým náskokem na druhé Rusko.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

"Patříme mezi páté a sedmé místo," usoudil Bauer před startem. "Všechno lepší bude malý zázrak a všechno horší bude špatně."

Právě šestatřicetiletý Bauer dlouho držel české šance na lepší výsledek než "jen" osmé místo. Do druhého úseku vyrazil na sedmé příčce se ztrátou 27 sekund na první místo. Štafetu převzal od Razýma, který předvedl solidní výkon, i když se zapletl do hromadného pádu.

Vyčerpaný Francouz Maurice Manificat při štafetě

Nejlepší běžkař českého týmu Bauer od začátku diktoval tempo skupinky, která začala stahovat vedoucí Švédsko, Finsko a Francii. Po polovině své desetikilometrové porce už měl nejlepší na dohled...

Vedoucí Richardsson ze Švédska a Niskanen z Finska proto zvýšili obrátky, aby je český závodník nedohnal. Třetí Manificat z Francie však nestíhal a Bauer dojel do cíle před ním.

Jakš tak zahájil třetí úsek na třetím místě se ztrátou 17 sekund na první místo!

Brzy vytvořil tandem s Duvillardem z Francie a společně se snažili udržet zhruba dvacetisekundový náskok před silnými týmy za zády. Rusko, Itálie, Německo a Norsko nasadily zběsilé tempo.

Sázka na Kožíška nevyšla

Český reprezentant však umístění neudržel - ujel mu Duvillard a navíc ho předběhli i Legkov z Ruska a Clara z Itálie. Naopak předstihl Lehtonena z Finska.

Finišmen Kožíšek, kterému dal trenér Petrásek přednost před Magálem a Novákem, tak vyrazil do posledního úseku z páté pozice s více než dvacetisekundovou ztrátou na třetí Francii. A za zády měl medailové favority...

Potvrdilo se, že je spíše sprinterem. Předběhli ho Northug z Norska, Heikkinen z Finska a Livers ze Švýcarska. České barvy tak dovedl do cíle na konečném osmém místě.

Český tým obhajoval bronz z Vancouveru 2010. Tehdy jel ve složení Jakš, Magál, Bauer, Koukal. Na čtyři roky starý závod můžete zavzpomínat v tomto článku.

"Aby se nám povedl takový husarský kousek jako tehdy, musela by se sejít spousta věcí - včetně slabších chvil favoritů," uvedl Bauer realisticky ještě před závodem.

Běh na lyžích: Muži - štafeta 4x10 km

1. Švédsko (Nelson, Richardsson, Olsson, Hellner) 1:28:42,0, 2. Rusko (Japarov, Bessměrtnych, Legkov, Vylegžanin) -27,3, 3. Francie (Gaillard, Manificat, Duvillard, Perrillat Boiteux) -31,9, 4. Norsko -1:09,7, 5. Itálie -1:22,7, 6. Finsko -1:46,4, 7. Švýcarsko -1:51,8, 8. Česko (Razým, Bauer, Jakš, Kožíšek) -1:54,8, 9. Německo -2:36,8, 10. Estonsko -4:10,6.

Autor: