130 let

Běloruský gólman Andrej Mezin zasahuje před dotírajícím Davidem Výborným. | foto: AFP

Češi si na úvod mistrovství zastříleli

Sport
  •   20:29
MOSKVA - Žádné komplikace nepřipustili čeští hokejisté na úvod mistrovství světa v Rusku. Nevyzpytatelnému Bělorusku nasázeli osm gólů a vítězstvím 8:2 si připravili dobrou výchozí pozici pro postup do osmifinálové skupiny.

Zápas přitom nezačal pro Čechy nejlépe. Hned v úvodu museli na trestnou lavici Židlický a Michálek a Bělorusové měli téměř dvě minuty početní výhodu pět proti třem. Tu však obrana dobře zvládla.

V osmé minutě se poprvé prosadil také český útok. Nejproduktivnější hráč české extraligy Jaroslav Hlinka dorazil střelu pardubického Petra Sýkory za Mezinova záda. O necelé tři minuty později se prosadil také kapitán David Výborný. Hráč, který absolvuje dvanáctý šampionát v řadě, ideálně trefil horní roh běloruské branky.

Běloruský trenér odvolal z brány Mezina a zkusil nasadit na české útočníky jeho náhradníka Šabanova. Bělorusko však zůstávalo daleko na dostřel Čechmánkovy brány. Přesto se z ojedinělé akce dokázal v 16. minutě prosadit Antoněnka, který se trefil přesně nad lapačku českého gólmana.

Čeští hráči zareagovali bleskurychle, z protiútoku se trefil Plekanec a o malou chvíli později také Olesz. A Šabanov znovu přepustil místo v bráně Mezinovi.

Druhou třetinu zahájil znovu český tlak, který přetavil v branku nejlepší střelec extraligy Sýkora. Bělorusové odpověděli vzápětí, kdy dal svoji druhou branku v zápase Antoněnko.

Potom už v zápase stříleli pouze Češi, ve třetí třetině se prosadili Plekanec, Marek a Irgl a stanovili konečný účet zápasu na lichotivých 8:2.

Česká republika - Bělorusko 8:2 (4:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. J. Hlinka (P. Sýkora, Židlický), 12. Výborný (P. Sýkora), 17. Plekanec (Olesz), 19. Olesz (Plekanec), 28. P. Sýkora (J. Hlinka, Židlický), 43. Plekanec (Irgl, Barinka), 46. Marek (Čajánek), 46. Irgl - 17. Antoněnko (Zadělenov), 28. Antoněnko (Zadělenov). Rozhodčí: Reiber (Kan.) - Gemeinhardt (Něm.), Karlberg (Švéd.). Vyloučení: 6:9. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5400.
Česká republika: Čechmánek - Židlický, Čáslava, Michálek, Barinka, Hamr, Šmíd, Platil - P. Sýkora, Výborný, J. Hlinka - Irgl, Plekanec, Olesz (43. Bednář) - Balaštík, Marek, Čajánek - Tenkrát, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Bělorusko: Mezin (11.-17. a od 46. Šabanov) - Žurik, Makrickij, Jerkovič, Kostjučenov, Leontěv, Denisov, Glebov - Dudik, Michalev, Meleško - Ugarov, Zadělenov, Antoněnko - Kukuškin, Borovkov, Kulakov - Strachov, Volkov, Kurilin. Trenér: Curt Fraser.

Autor: Lidovky.cz