Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

České tenistky porazily Kanadu 4:0, Šafářová se rozloučila s reprezentačním dresem vítězně

Sport

  13:24aktualizováno  15:46
Prostějov / Praha - České tenistky mají jistotu udržení mezi fedcupovou elitou i pro příští sezonu. Svěřenkyně kapitána Petra Pály porazily v baráži Kanadu 4:0 na zápasy, třetí bod na prostějovské antuce přidala domácí jednička Markéta Vondroušová výhrou nad Rebeccou Marinovou 6:3 a 6:4. O čtvrtý bod se postaraly Šafářová s Krejčíkovou, které zdolaly Dabrowskou a Fichmanovou 7:6, 7:5.

Lucie Šafářová. foto: ČTK

Česká republika - Kanada 4:0

Vondroušová - Marinová 6:3, 6:4, Krejčíková, Šafářová - Dabrowská, Fichmanová 7:6 (7:4), 7:5.

V závěrečné čtyřhře se rozloučila s reprezentací Lucie Šafářová, která po Roland Garros ukončí kariéru. V páru se světovou deblovou dvojkou Barborou Krejčíkovou zdolaly dvojici Gabriela Dabrowská, Sharon Fichmanová 7:6 a 7:5.

V sobotu nejdříve Karolína Muchová v Národním tenisovém centru Morava porazila Marinovou 6:3, 6:0. Vondroušová si pak poradila s šestnáctiletou finalistkou letošní juniorky na Australian Open Leylah Fernandezovou 6:4, 6:1.

„Musím být spokojený. Jsem rád, jak se to holkám povedlo bez ztráty setu. Bylo skvělé publikum,“ řekl Pála v České televizi.

Češky jsou mezi elitou od roku 2009 a od té doby získaly šest titulů. Od příštího roku se ale Světová skupina asi rozšíří z osmi na šestnáct celků. Rozhodnutí o změně systému udělá Mezinárodní tenisová federace ITF během Roland Garros.

Lucie Šafářová se ve Fed Cupu představila naposledy.
Markéta Vondroušová (vpravo) hovoří s nehrajícím kapitánem Petrem Pálou.

Výhra Vondroušové nad Marinovou se nerodila snadno. V první sadě získala česká tenistka brejk na 3:2 a znovu na závěr setu. Druhý set začala ztrátou servisu a dlouho se nemohla prosadit při podání soupeřky. Od stavu 2:4 ale získala čtyři hry v řadě.

„Ona zahrála ve druhém setu moc dobře, padaly jí tam ty rány. Měla jsem taktiku co nejvíc míč udržet ve hře, rozběhávat ji a naštěstí to zafungovalo,“ řekla Vondroušová. Devatenáctiletá hráčka si tak v soutěži připsala třetí výhru. „Poprvé jsem vyhrála oba singly a byla v roli jedničky. Jsem za to ráda,“ doplnila.

Kanadu tenistky porazily ve Fed Cupu i posedmé v historii. Utkání hrály bez největších hvězd Petry Kvitové, Karolíny Plíškové i světové deblové jedničky Kateřiny Siniakové. Kanaďankám zase chyběly zraněná kometa roku Bianca Andreescuová i někdejší finalistka Wimbledonu Eugenie Bouchardová.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!