Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Úspěšná premiéra Muchové ve Fed Cupu. Druhý bod přidala Vondroušová

Sport

  15:02aktualizováno  16:44
Prostějov - České tenistky vedou po úvodních dvouhrách v baráži o Světovou skupinu nad Kanadou 2:0 na zápasy. Na antuce v Prostějově neztratily premiantka v soutěži Karolína Muchová ani týmová jednička Markéta Vondroušová ani set.

Česká tenistka Karolína Muchová v utkání s Rebeccou Marinovou z Kanady. foto: ČTK

Muchová v Národním tenisovém centru Morava porazila Rebeccu Marinovou 6:3 a 6:0. Vondroušová si pak poradila s šestnáctiletou finalistkou letošní juniorky na Australian Open Leylah Fernandezovou 6:4 a 6:1.

„Jsem rád, že to je dva nula a oba zápasy byly ve dvou setech. Není jednoduché vstupovat do zápasu v roli favorita,“ řekl kapitán Petr Pála v České televizi.

V nervózním úvodu Muchové s Marinovou si obě hráčky z druhé světové stovky prohrávaly podání. Pestřeji hrající Muchová vedla 3:1 a 40:15 při podání soupeřky, ale Marinová srovnala na 3:3. Potom však už domácí hráčka dominovala.

Dvaadvacetiletá tenistka získala devět her v řadě a po hodině a čtvrt proměnila
třetí mečbol. „Nejnervóznější jsem byla při rozehrávce, to jsem se třepala, ale pak to ze mě spadlo. Diváci strašně ženou dopředu,“ poděkovala Muchová obecenstvu.

Devatenáctiletá Vondroušová se ocitla poprvé v roli české jedničky a zápas zvládla o čtyři minuty rychleji než Muchová. Proti mladičké soupeřce ale musela ukázat hodně ze svého umění 47. hráčky žebříčku.

Česká tenistka Markéta Vondroušová v utkání s Leylah Fernandezovou z Kanady.

„Hrála na hraně, neměla co ztratit a v prvním setu jsem se s tím musela porvat. Jsem spokojená,“ řekla Vondroušová, která při třetím mečbolu poslala míč na lajnu. „To bylo trošku štěstí,“ podotkla.

V domácím výběru chybějí Petra Kvitová, Karolína Plíšková i světová deblová jednička Kateřina Siniaková. Kanaďanky přijely bez zraněné komety sezony Biancy Andreescuové i bez někdejší finalistky Wimbledonu Eugenie Bouchardové.

Češky hrají baráž poprvé od roku 2008. Tehdy se přes Izrael dostaly do elitní Světové skupiny a následně získaly šest titulů během osmi let.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...