Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hvězdný mílař Kiprop byl odsouzen za doping. Při odběru si řekli o peníze, brání se

Sport

  14:23aktualizováno  15:36
Monte Carlo - Hvězdný keňský mílař Asbel Kiprop dostal za doping čtyřletý zákaz startů a k závodění se bude smět vrátit až v únoru 2022. Olympijský vítěz z Pekingu 2008 a trojnásobný mistr světa v běhu na 1500 metrů měl předloni pozitivní test na krevní doping EPO.

Hvězdný keňský mílař Asbel Kiprop dostal za doping čtyřletý zákaz startů. foto: ČTK

Keňského běžce potrestala komise pro bezúhonnost atletiky (AIU). Devětadvacetiletý Kiprop, který vládl patnáctistovce na MS v letech 2011, 2013 a 2015, se marně hájil, že je nevinný.

„Na světě není žádná spravedlnost. Ne každý, kdo je ve vězení, je vinný. Poradím se se svým právníkem a uvidíme, jestli se odvoláme k CAS (Arbitrážnímu soudu pro sport). Ale ať už to dopadne jakkoli, vrátím se silnější,“ uvedl dnes Kiprop.

Krátce po oznámení dopingového nálezu nepřímo obvinil komisaře, že jeho vzorek při mimosoutěžní kontrole mohli kontaminovat. Při odběru si podle něho řekli o nespecifikovanou finanční částku a pozitivní test si běžec vysvětloval tím, že zaplatil málo.

Keňský běžec Asbel Kiprop

Představitelé AIU potvrdili, že zaplacení 30 dolarů (zhruba 700 korun) jednomu z komisařů - za občerstvení a palivo do auta - bylo naprosto nepatřičné. Nemohlo však mít žádný vliv na výsledek testu.

Zneužívání zakázaných podpůrných prostředků je v poslední době v keňské atletice velkým problémem. Aktuálně si odpykávají trest za doping více než tři desítky sportovců včetně olympijské vítězky v maratonu Jemimy Sumgongové, která měla rovněž pozitivní test na EPO.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!