Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko je v semifinále Davis Cupu. Berdych udolal Tipsareviče

Davis Cup

  12:13aktualizováno  19:19
PRAHA - Tomáš Berdych ukázal, že umí tančit na ostří nože. Ve třech tiebreacích prokázal pevnější ruku i nervy a porazil srbskou jedničku Janka Tipsareviče třikrát 7:6. Pro Česko tak získal rozhodující bod během čtvrtfinálového klání Davisova poháru proti Srbsku. Češi nakonec vyhráli 4:1.

Tomáš Berdych to dokázal. Janka Tipsareviče porazil ve třech setech shodně 7:6 foto: ČTK

Český výběr tak postoupil do semifinále týmové soutěže, kde s Argentinou. Stejný kousek se mu podařil potřetí za poslední čtyři roky.

"Téměř ve všech setech jsem utíkal skoro hrobníkovi z lopaty, ale to je tenis. Je to o jednom dvou balonech a jsem nesmírně rád, že to takhle dopadlo," řekl Berdych České televizi.

Vyrovnaná první sada mezi Berdychem a Tipsarevičem dospěla až do tiebreaku. V něm už Berdych prohrával 5:3, když kazil údery od základní čáry, ale pak zariskoval, začal útočit a zlomil Tipsarevičův odpor. V bouřlivé atmosféře získal Berdych první set.

Na šikmou plochu se český tenista dostal už v průběhu sady, když mu Tipsarevič prolomil podání a vedl 5:3. Jenže Berdych zabojoval a suverénním způsobem srovnal na 5:5. Pak se nechal Srb ošetřit.

Druhá sada proběhla podle podobných not. Znovu Tipsarevič prolomil v závěru setu Berdychovo podání, znovu se český tenista vzchopil a ve zkrácené hře získal sadu pro sebe.

Česko - Srbsko 3:1

Pátek:
Berdych - Troicki 6:2, 6:1, 6:2
Štěpánek - Tipsarevič 7:5, 4:6, 4:6, 6:4, 7:9

Sobota:
Berdych, Štěpánek - Zimonjič, Bozoljac 6:4, 6:2, 7:6

Neděle:
Berdych - Tipsarevič 7:6, 7:6, 7:6
Rosol - Troicki 7:6, 7:5

Největší drama utkání se však odehrálo až v úplném závěru třetího setu. Česká jednička ve zkrácené hře, na níž po vyrovnaném průběhu došlo i potřetí, prohrávala 1:5 a poté 3:6. Pak však zlepšila servis, začala více riskovat a nakonec zvládla otočit stav na 8:7. Pak už si jen Berdych počkal na chybu Janka Tipsareviče a bylo rozhodnuto.

"Je to obrovský úspěch, protože světová šestnáctka je nesmírně silná. Klobouk dolů před Tomášem i Radkem, je na ně obrovský tlak, ale jsou psychicky i fyzicky odolní. Hrát semifinále je bomba," řekl Navrátil.

V závěrečné dvouhře Lukáš Rosol porazil Troického 7:6 a 7:5. Nastoupil za rozhodnutého stavu a v Davis Cupu potřetí v kariéře a potřetí zvítězil.

Jasno je i v dalších čtvrtfinálových zápasech. Favorizovaní Španělé porazili Rakousko a v semifinále se utkají s Američany, kteří vyřadili Francii. Semifinálové zápasy jsou na programu 14. až 16. září.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...