Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čínského velmistra ničí na vrcholném turnaji čínský internet, soucit projevila i jednička Carlsen

Poražený finalista Ding Liren. foto: fide.com

Praha - O potížích s internetem v Číně se ve sportovním světě všeobecně ví minimálně od pekingské olympiády v roce 2008. Nyní se ale problémy s internetovým připojením z Číny přímo promítají i do výsledků vrcholné soutěže. Tamní šachový velmistr z absolutní světové špičky Ding Liren kvůli tomu prohrál již několik partií.
  8:50

Ding Liren je trojkou světového šachového žebříčku a jedním z možných budoucích vyzyvatelů mistra světa Magnuse Carlsena. Na špičkově obsazeném internetovém turnaji Legends of Chess, který se nyní hraje na serveru Chess24.com, je ale až na osmém místě průběžné tabulky, a předtím byl dokonce poslední. Vysvětlení však není v poklesu Číňanovy výkonnosti, ale v potížích s internetovým připojením z Číny.

V první partii pondělního kola ve vyrovnané koncovce s nizozemským velmistrem Anishem Girim ztratil Ding Liren připojení na hrací server, a než bylo opět nahozeno, vypršel čínskému velmistrovi čas, a on tak partii prohrál.

Tomuto problému bohužel čelí opakovaně nejen na tomto, ale i na minulých turnajích miliondolarové série Magnus Carlsen Tour.

Carlsen měl soucit

Třeba na minulém podniku tohoto seriálu na konci června v ChessAble Masters prohrál kvůli výpadku připojení první partii semifinále s mistrem světa Carlsenem. Tehdy se světová jednička ukázala jako velký formát, když v druhém duelu úmyslně odevzdala soupeři dámu a vzdala se ve čtvrtém tahu, aby vymazala výhodu získanou špatným internetovým připojením z Číny. „Samozřejmě chci vyhrát, ale chci vyhrát na šachovnici,“ řekl k tomu tehdy Magnus Carlsen.

Giri takový frajer nebyl, a tak Liren duel s ním kvůli čínským potížím s internetem prohrál. A stejně tak padl v tomto turnaji v pátém kole s Vladimirem Kramnikem.

Jeden z favoritů turnaje Ding Liren (vpravo) má v Jekatěrinburgu velmi špatnou...
Poražený finalista Ding Liren.

Zvláštní bylo, že Liren neměl slabé internetové připojení, ale padalo mu výhradně propojení se serverem Chess24.com. Velmistři jsou při hře monitorováni dvěma online kamerami, jejichž obraz je přenášen přes Zoom, a i ve chvíli, kdy čínský hráč ztratil připojení na hrací server, záběry na jeho osobu byly stále bez problémů přenášeny.

Možné vysvětlení nabídl ruský velmistr Alexander Griščuk, podle něhož mohou čínské úřady vyhodnocovat webové adresy s číslem v názvu jako rizikové, a proto je pravidelně odpojovat. „V Rusku jsme přesně z tohoto důvodu měli jednu dobu problém se připojit k webu 2700chess.com,“ uvedl velmistr Griščuk o portálu, jenž měří průběžný Elo rating hráčů světové špičky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...