130 let

Sparťanský obránce Tomáš Řepka (vlevo) s útočníkem Slavie Stanislavem Vlčkem. | foto: ČTK

Derby: ticho za Andreje, pak boj

Sport
  •   10:23
Euforie na minutu zmrzne do úplného ticha. Rudý národ se v pondělí rozžehná se Sparťanem století Andrejem Kvašňákem, jenž ve středu zemřel, v té nejkrásnější možné atmosféře. Na vyprodané Letné před derby se Slavií.

Hráči Sparty navléknou na rukávy černé pásky. Ale po pietní minutě ticha už vypukne ostrý boj.
 
Půjde o moc, možná i o letošní titul. Přesto na včerejší společné tiskové konferenci v hotelu Hoffmeister na pražské Malé Straně místo odhodlání a sebevědomí probleskovala našlapaným sálem spíš nejistota. Oba rivalové prohráli své poslední zápasy, srovnali se ve velmi klopýtavém kroku a lížou si rány.
 
„Porážky jsou nepříjemné, naše plány byly jiné. Slavia je ve výhodě, je favoritem derby,“ prohlásil dokonce před domácím utkáním trenér Sparty Michal Bílek.

„Podle mě je to pořád fifty fifty. Asi rozhodnou maličkosti,“ oponoval kouč Slavie Karel Jarolím.

Červenobílí v posledních dvou střetnutích na hřišti Slovácka a doma s Plzní poztráceli pět bodů.
 
„Musíme to hodit za hlavu. Síla mužstva se ukáže až ve chvíli, kdy to nejde tak, jak si všichni představují,“ poznamenal Jarolím.

Jeho tým je ovšem proti Spartě pořád o dva body v plusu. Muži z Letné kazí zápasy s pravidelností střídání ročních období, ve druhé polovině sezony prohráli tři ze šesti. „Nebude to pro nás jednoduché, ran už jsme dostali dost. Prohry si nesmíme dovolit,“ věděl Bílek.

Řepka: Sparťani mi dávají čočku

A do toho všeho teď vstoupí jedinečné derby. „Nebude to nic příjemného. Kdybychom zápas v Budějovicích zvládli, mohli jsme být bod před Slavií a bylo by to úplně jiné derby,“ tušil stoper a kapitán Sparty Tomáš Řepka.

Ten každý den potkává fanoušky. „Dostávám od nich pěknou čočku.“ Od slávistů? „Ne, jsou to sparťani. Ptají se, co se děje, proč nám to nejde. Koukám na ně a nedokážu jim odpovědět. Vůbec nevím, čím to je,“ vyprávěl Řepka.

Výhra ve slavném souboji ale může úplně převrátit atmosféru v jednom z mužstev. Může se proměnit v rozhodující impulz před posledními koly. „Byli bychom před Slavií, uklidnili bychom se. Vítězství by nás nakoplo před finále ligy,“ odhadoval Řepka.

„Třeba naše porážka přišla v pravý čas a teď zbystříme,“ věřil zase trenér Jarolím, že středeční konec šestnáctidílné neporazitelnosti může červenobílým třeba i prospět.

 Nejhorší scénář? Zřejmě remíza. Dala by šanci klubům, které zatím jenom číhají za elitní dvojicí.

Autoři: Martin Filip, Robert Neumann