Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dopingový expert: Tour de France byla čistější

Sport

  22:20
PAŘÍŽ - Letošní Tour de France byla podle antidopingového experta Michela Rieua zřejmě jednou z "nejčistších" za poslední roky. Během třítýdenního závodu se objevil jediný pozitivní nález ruského cyklisty Alexandra Kolobněva. Jestli zůstane pouze u něj, bude známo zhruba za týden, kdy budou podle šéfa francouzské antidopingové agentury (ALFD) Bruna Genevoise hotové analýzy zbývajících vzorků odebraných na Tour.

Peleton před Vítězným obloukem v Paříži foto: Reuters

Odborný poradce ALFP Rieu tvrdí, že už při pohledu na průběh letošního ročníku byl znát rozdíl oproti minulým letům, kdy slavný závod provázely dopingové skandály. "Většina jezdců pořádně trpěla, bylo jim to vidět ve tváři. Nepůsobili jako supermani, jako tomu bylo dřív. Nevypadalo to, že jedou na skútrech místo na kolech," řekl agentuře AP.

O TOUR DE FRANCE ČTĚTE VÍCE

Mnoho testů bylo podle něj prováděno s momentem překvapení, což prý mohlo vykolejit ty, kdo by chtěli systematicky dopovat. "Zdá se, že se letos něco pohnulo," uvedl Rieu.

O jediný pozitivní test na loňském ročníku se postaral jeho vítěz Alberto Contador, jehož nález na clenbuterel vyšel najevo až v září. Španěl vinu popírá a tvrdí, že za výsledek může kontaminované maso. Případ bude v srpnu řešit arbitráž v Lausanne.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...