130 let

Peking zahalený do smogu. | foto: ČTK

Dva týdny do OH: Peking zakryl smog

Sport
  •   7:51
PEKING - Čínské hlavní město se zakrylo hustou, šedou pokrývkou smogu necelé dva týdny před zahájením olympijských her. Potvrzují se tak varování některých expertů, že ani drastická omezení uvalená organizátory olympiády na dopravu a továrny nemusejí zajistit během her čistý vzduch.

Podle dnešních vydání čínského tisku je Peking připraven omezení ještě zpřísnit, odvolat ze silnic víc automobilů a zastavit provoz dalších továren, pokud bude nadále ovzduší nad hlavním městem znečistěné. "Z ulic mohou zmizet další auta a všechny staveniště a některé další továrny v Pekingu a okolí budou dočasně uzavřeny, pokud se kvalita vzduchu zhorší," napsal státní list China Daily. Úřady podle jeho informací mohou už brzy vyhlásit nová "speciální opatření".

Smog, který v neděli zakryl Peking, patřil k nejhorším za poslední měsíc, a to navzdory týden platícímu omezení automobilové dopravy, v jehož rámci smějí na silnice vyjet střídavě jen auta se sudými, respektive lichými poznávacími značkami. Na některých místech Pekingu byla viditelnost necelý kilometr a během oficiálního otevření olympijské vesnice na ni nebylo možné dohlédnout od nedalekého olympijského komplexu sportovišť.

"Opravdu to nevypadá dobře, ale včera to bylo lepší," řekla novinářům v neděli viceprezidentka Mezinárodního olympijského výboru (MOV), Švédka Gunilla Lindbergová, která bydlí v olympijské vesnici. "V úterý, kdy jsem sem přijela, to bylo hrozné."

Peking patří k městům s nejznečištěnějším ovzduším na světě a čistota vzduchu patří mezi největší otazníky olympiády, která se bude konat od 8. do 24. srpna. V neděli kombinace teploty kolem 32 stupňů Celsia, sedmdesátiprocentní vlhkosti vzduchu a jen mírného větru vytvořila v ovzduší hustou směs škodlivin, prachových částic a vodních par.

Pekingský městský úřad pro ochranu životního prostředí vzduch označil za "nezdravý pro citlivé osoby". Náměstek ředitele úřadu Tu Šao-čung připsal vinu za šedé nebe nad Pekingem spojení mlhy a slabého větru, který nebyl schopný znečištění rozfoukat. "Naším úkolem je snížit znečištění tak, jak je to možné, ale v tomto období je obvyklé, že na Peking padají mlhy," řekl Tu. "V srpnu bude kvalita vzduchu v Pekingu dobrá," dodal.

Jeho názor podporuje doktor Patrick Schamasch, šéf lékařské komise MOV. Podle něj Mezinárodní olympijský výbor kvalitu vzduchu v Pekingu sleduje. Úroveň znečištění byla v neděli "trochu vyšší, než bylo očekáváno, ale nijak dramaticky", řekl Schamasch s tím, že podmínky "nebyly horší" než v jiných olympijských městech - například Los Angeles, Atlantě a Aténách.

Přesto se mnozí atleti, kteří by se měli tento týden začít hromadně
přesouvat do Pekingu, raději zatím zabydleli v Jižní Koreji, Japonsku a dalších místech, aby se pekingskému vzduchu vyhnuli tak dlouho, jak je možné. Některé olympijské delegace včetně amerického olympijského výboru zajišťují pro sportovce ochranné masky.

Autor: Lidovky.cz