Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šestý den olympiády: České plážové volejbalisty nezastavil ani covid, veslaři mají bramboru. Slovensko slaví zlato

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner na olympiádě v Tokiu 2020. (29. července 2021) foto: AP

Aktualizováno
Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner po desetidenní karanténě kvůli covidu-19 zahájili se zpožděním olympijský turnaj vítězně. Brokaři Jiří Lipták a David Kostelecký uspěli na olympijské střelnici. Veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek obsadili na olympijských hrách v Tokiu skvělé čtvrté místo. Podívejte se, jak si vedli další čeští sportovci a na nejzajímavější příběhy olympiády.
  7:00aktualizováno  11:03

Po jediném tréninku na písku v tokijském Šiokaze Parku vydřeli třísetovou výhru nad mexickou dvojicí Josué Gaxiola, José Rubio a udrželi si naději na postup ze skupiny.

Čeští plážoví volejbalisté přiletěli do Tokia ve skvělé formě, v březnu vyhráli turnaj Světového okruhu v Dauhá a medaili letos získali i na dalších dvou elitních světových akcích. Po Perušičově pozitivním testu na koronavirus se však zdálo, že přijdou o celý turnaj. Nakonec jim byl zkontumován jen zápas s lotyšským párem Martins Plavinš, Edgars Točs a šanci zasáhnout do her dostali.

Po deseti dnech v karanténě Perušič se Schweinerem ve středu absolvovali seznamovací trénink na olympijském kurtu a dnes proti Mexičanům hráli o naději. Zpočátku za rozehranými soupeři zaostávali, prohráli 17:21, ale ve druhém setu už je nepustili ani jednou do vedení a slavili dílčí úspěch 21:16. Zkrácenou sadu Češi ovládli po závěrečném Schweinerově bloku 16:14.

V sobotu český pár vyzve úřadující mistry světa Olega Stojanovského s Vjačeslavem Krasilnikovem z Ruska. Z každé ze šesti skupin do osmifinále přímo postoupí dva týmy a dva nejlepší ze třetích míst. Zbývající čtyři páry ze třetích míst se utkají v předkole o zbylá dvě místa.

Velký úspěch českých střelců

Fantastickým českým úspěchem skončila olympijská střelba na trap. Brokaři Jiří Lipták a David Kostelecký ve finále postupně vyřadili všechny soupeře a o zlato bojovali jen mezi sebou. Superfinále skončilo nerozhodně, rozhodoval rozstřel, kde Kostelecký v sedmé sérii chyboval. Zlato tak bere Lipták, jeho krajanovi připadne stříbro (více zde).

Zuzana Rehák Štefečeková zvítězila ve střelbě na trap a získala na olympijských hrách v Tokiu první medaili pro Slovensko. Sedmatřicetiletá slovenská vlajkonoška porazila v souboji o zlato Američanku Kayle Browningovou a po stříbrech z Pekingu a Londýna se dočkala nejcennější medaile.

David Kostelecký v olympijské soutěži v trapu.
Střelec Jiří Lipták se stal v Lonatu mistrem Evropy

Radost na kurtech

Tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si ve čtyřhře v Tokiu zahrají o zlaté olympijské medaile. V semifinále nejvýše nasazený pár porazil Rusky Jelenu Vesninovou a Veroniku Kuděrmětovovou 6:3, 3:6, 10:6. Češky při své premiéře pod pěti kruhy zvládly třetí super tie-break za sebou a oplatily soupeřkám vyřazení ve čtvrtfinále Wimbledonu (více zde.)

Čtvrtí veslaři

Čeští veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek obsadili na olympijských hrách v Tokiu skvělé čtvrté místo v závodě dvojskifů lehkých vah, od medaile je dělilo 2,12 sekundy. Z vítězství se radovali favorizovaní Fintan McCarthy a Paul O’Donovan z Irska, úřadující mistři světa a Evropy. Vraštil se Šimánkem se postarali o nejlepší český výsledek na kanále Sea Forest Waterway.

Kanoistka Tereza Fišerova bezpečně postoupila do finále olympijského závodu ve vodním slalomu v Tokiu. Třiadvacetiletá česká reprezentantka v semifinále zajela druhý čas, když nestačila pouze na australskou hvězdu Jessicu Foxovou. Za bronzovou medailistkou ze závodu kajakářek Fišerová zaostala o 2,64 sekundy.

Dva zahraniční účastníci olympijských her nakažení koronavirem museli být v Tokiu hospitalizováni. Uvedl to mluvčí organizačního výboru Masa Takaja s tím, že ani jeden z případů není vážný.

Hospitalizace sportovců kvůli covidu

Nejmenovaní dva lidé jsou prvními účastníky her, o nichž se ví, že v souvislosti s covidem-19 skončili v dějišti akce v nemocnici. Stejně jako u ostatních případů pořadatelé jejich identitu nesdělili.

Jedním z nejvíce postižených týmů v úvodu her byla česká výprava. Po příletu do Tokia minulý týden mělo pozitivní test šest jejich členů včetně čtyř sportovců.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...