Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pátý den olympiády: Plavkyni Seemanové český rekord na medaili nestačil, volejbalista Perušič může z izolace

Letní olympijské hry Tokio 2020, 28. července 2021. Plavání, 200 m volný způsob ženy, finále. Česká plavkyně Barbora Seemanová. foto: ČTK

Plavkyně Barbora Seemanová ozdobila první český start ve finále olympijských her po 21 letech šestým místem. V medailovém souboji na kraulařské dvoustovce opět překonala český rekord, jeho hodnotu v Tokiu posunula na 1:55,45 minuty. Plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče na OH propustili z izolace po nákaze covidem-19 a ve čtvrtek nastoupí s Davidem Schweinerem proti Mexičanům.
  4:13aktualizováno  17:10

Vondroušová se utká o medaile, čtvrtfinálová soupeřka po prvním setu vzdala. Dál jdou i deblistky

Plavkyně Barbora Seemanová ozdobila první český start ve finále olympijských her po 21 letech šestým místem. V medailovém souboji na kraulařské dvoustovce opět překonala český rekord, jeho hodnotu v Tokiu posunula na 1:55,45 minuty. Jednadvacetiletá evropská šampionka se ve finále pod pěti kruhy představila jako první česká plavkyně od roku 2000, kdy byl prsař Daniel Málek v Sydney pátý na stovce i dvoustovce.

Seemanová po dohmatu nevěřila vlastním očím. „Já jsem byla nejdřív taková zmatená, nemohla jsem se tam najít na té tabuli. Koukala jsem se úplně na poslední místa. Tak jsem tam vyjela a bylo to super. Nemůžu tomu furt uvěřit. Já jsem doufala, že to bude pod 56. Nečekala jsem to, že to bude takhle pod půl,“ radovala se. 

Perušič nakonec nastoupí

Plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče na olympijských hrách propustili z izolace po nákaze covidem-19 a ve čtvrtek nastoupí s Davidem Schweinerem proti mexickému páru José Rubio, Josué Gaxiola. Informovali o tom na svém facebookovém profilu. Do turnaje tak zasáhnou od druhého zápasu ve skupině.

Perušič se do izolace dostal jako první z českých sportovců, protože měl pozitivní test na koronavirus den po příletu speciálem z Prahy. Z této výpravy bylo nakonec pozitivně testováno šest členů, z toho čtyři sportovci. Perušiče po deseti dnech Japonci z izolačního hotelu Nice Day propustili, i když neměl původně požadované dva negativní testy.

„Včerejší (úterní) test byl opět pozitivní, nicméně Japonci jsou národ flexibilní, a proto dodrželi dosavadní tempo ‚co den, to nové pravidlo,‘. To poslední naštěstí bylo, že po uplynutí 10 dnů budou případy posuzovat individuálně a propuštění je možné i v případě pozitivního testu, pokud splňuje určitá kritéria,“ uvedl elitní mužský beachvolejbalový tým.

Český olympijský výbor informaci potvrdil s tím, že se ještě čeká na potvrzovací dopis od pořadatelů. Ve středu večer by měli Perušič se Schweinerem trénovat.

Veslařské repete z Ria

Veslařky Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová obsadily na dvojskifu čtvrté místo v olympijském finále B, celkově skončily v Tokiu desáté a zopakovaly výsledek z Ria de Janeiro. České reprezentantky svoji poslední jízdu v Japonsku strávily téměř celou na první pozici, ale v závěru neodolaly náporu Australanek, Francouzek a Italek.

Svěřenkyně trenéra Josefa Lukše do semifinále ostře nastoupily a všemi mezičasy na dvoukilometrové trati projely jako první. Až dvousekundový náskok po úvodní pětistovce ale zejména později vítězné Australanky Amanda Batemanová a Tara Rigneyová začaly postupně stahovat a v posledních desítkách metrů se před českou dvojici posunuly i další dvě lodě. Od vylepšení výsledku z předchozí olympiády dělilo Antošovou a Fleissnerovou 31 setin, za Australankami zaostaly o 1,48 sekundy.

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek postoupil na veslařské olympijské regatě do čtvrtečního finále a obsadí v Tokiu nejhůře šesté místo. Čeští reprezentanti vybojovali ve středečním prvním semifinále třetí pozici za suverénními Němci a také za nečekaně dobře finišujícími Uruguayci. Do finále v areálu Sea Forest Water se prosadili jako jediná ze čtyř českých posádek startujících v Tokiu. Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová ve středu obsadily na dvojskifu čtvrté místo ve finále B, celkově skončily desáté a zopakovaly výsledek z Ria de Janeiro.

Tenistky jsou v semifinále

Tenista Markéta Vondroušová má na olympijských hrách v Tokiu na dosah medaili ve dvouhře. Česká hráčka postoupila do semifinále poté, co ve středečním čtvrtfinále vyhrála v utkání s Paulou Badosaovou první set 6:3, načež vyčerpaná Španělka zápas vzdala.

Dvaadvacetiletá Vondroušová, která vyřadila ve třetím kole druhou nasazenou Naomi Ósakaovou, se v boji o finále utká s turnajovou čtyřkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny.

V případě zisku cenného kovu by Vondroušová navázala na Petru Kvitovou, která před pěti lety v Riu de Janeiro získala ve dvouhře bronz.

Slalomáři uspěli

Kanoistka Tereza Fišerová postoupila na olympijských hrách v Tokiu do čtvrtečního semifinále. V nově zařazené disciplíně skončila česká slalomářka v kvalifikaci třetí, když předčila i australskou hvězdu Jessicu Foxovou.

Prakticky jistý postup má také kajakář Jiří Prskavec. Obhájci bronzové medaile z Ria 2016, který je jakožto úřadující mistr světa i Evropy jedním z největších favoritů, patří po úvodní jízdě rovněž třetí místo. Všech 24 závodníků jede od 9:00 ještě jednou, dvacet jich postoupí do pátečního semifinále.

Kanoistek při olympijské premiéře této disciplíny, která v programu nahradila mužské deblkanoe, startovalo 22, soutěž skončila rovněž pro čtyři nejpomalejší. Třiadvacetiletá Fišerová, pětinásobná medailistka z velkých akcí, byla v úvodní jízdě s jednou chybou třetí za Britkou Mallory Franklinovou a Foxovou.

Další Češi neuspěli

Lukostřelkyně Marie Horáčková skončila v olympijské soutěži v Tokiu v prvním kole vyřazovací části. S Japonkou Miki Nakamuraovou prohrála 2:6.

Zápas začal remízou 26:26, stejné skóre se zrodilo i ve druhém setu. Ve třetím byla domácí reprezentantka o dva body úspěšnější (27:25), ve čtvrtém pak postup mezi 32 nejlepších pojistila závěrečnou desítkou, jedinou v celém duelu. Horáčková trefila tři osmičky a prohrála 24:28.

Český judista David Klammert vypadl na olympijském turnaji v Tokiu již v prvním kole. Ve vyrovnaném duelu podlehl Izraelci Li Kochmanovi v takzvaném zlatém skóre na ipon. Jeho přemožitel narazí v další fázi na aktuálního mistra Evropy Gruzínce Lašu Bekauriho.

Sedmadvacetiletý Klammert dosud Kochmana na seniorské scéně nikdy neporazil, do utkání ale vstoupil aktivněji. Oba judisté ale zůstávali dlouho ve střehu a zápas po skončení normální doby přešel do prodloužení a zlatého skóre.

Napomenutí kouči, jenž hecoval svěřenkyni fackami

Mezinárodní federace juda (IJF) udělila formální napomenutí německému kouči za svérázný předzápasový rituál, během něhož třásl se svou svěřenkyní a dal jí dvě facky. Nepomohlo ani to, že se Martyna Trajdosová trenéra Claudia Pusy zastala a uvedla, že je to jejich obvyklý způsob nabuzení před zápasem.

„Je to můj rituál, který před soutěží vyžaduju. Můj kouč dělá to, o co jsem ho požádala, aby mě nabudil,“ napsala na instagramu Trajdosová poté, co se na Pusu snesla vlna kritiky. Dvaatřicetiletá polská rodačka vypadla v úterý v kategorii do 63 kg už v prvním kole s Maďarkou Szofi Özbasovou a k políčkům od kouče dodala: „Asi byly málo tvrdé.“

IJF nicméně neměla pro rituál pochopení a udělila trenérovi rumunského původu oficiální varování. „Judo je výchovný sport a nemůže tolerovat takové chování, jež je namířeno proti jeho morálnímu kodexu,“ uvedla IJF na twitteru.

Návrat bronzového šermíře

Jen dva dny po životním úspěchu na olympijských hrách se vrátil do Česka bronzový šermíř Alexander Choupenitch. S ohledem na protiepidemická opatření v Japonsku totiž musel krátce po své soutěži opustit dějiště her. Přestože tak přímo v Tokiu prakticky nestihl medaili oslavit, nevadilo mu to. Slavit se chystá nyní doma, kde si zároveň chce pořádně fyzicky i psychicky odpočinout.

„Jsem strašně rád, že na letišti byli moji kamarádi a lidé z Českého šermířského svazu, což mi udělalo radost. Vždy, když jsem cestoval, tak jsem snil o tom, že na mě (na letišti) bude někdo čekat s cedulkou. A nikdy se mi to nestalo. Teď to bylo napoprvé hodně dobré,“ usmíval se Choupenitch po náročné cestě z Japonska. „Teď se chystám na zasloužený odpočinek. Fyzický i mentální. Konkrétní program ale nemám, vše jsem měl naplánovaného do šestadvacátého, což byl můj den D,“ řekl sedmadvacetiletý fleretista.

Může se stát, že bude doma sedět na gauči, dívat se na filmy nebo půjde na kafe s přáteli. „Nevím. Teď ze mě spadl obrovský tlak a moje očekávání. Cítím se úplně prázdný, ale zároveň jsem plný emocí. Těžko říct, co bude další dny,“ uvedl Choupenitch.

Určitě si však najde čas na oslavy. V Tokiu na ně nedošlo. Po soutěži si plnil povinnosti a do olympijské vesnice se dostal až ve dvě hodiny v noci. „Člověk, když vstává v šest, tak po takovém dnu nemá úplně sílu na trsání. Adrenalin tam ale pořád jede a kdybych šel hned spát, tak neusnu. Dali jsme si s trenérem pivo, poté ještě jedno z fyzioterapeutem a pár lidma. Určitě to nebyly tak divoké oslavy, jako si pamatuji z Ria. Věřím ale, že nějaké oslavy přijdou a těším se na ně. Nejdříve si ale musím trošku odpočinout,“ řekl.

Motivace do dalších let mu rozhodně nechybí. „Skončil jsem třetí a ještě jsou tam stříbrná a zlatá. Teď si odpočinu, a pak přijde tvrdá práce. Jen přes ni mohou přijít dobré výsledky,“ podotkl Choupenitch. Netuší ale, jak dlouhá cesta bude. „Motivace tam ale určitě je,“ řekl.

V Tokiu měl radost i z toho, že hry zakončil vítězným zápasem. „Když jsme šli na vyhlášení, tak ten, který skončil druhý, byl opravdu smutný a bylo to na něm poznat. Myslím si, že skončit třetí, vítězným zápasem a s pozitivními emocemi, je skvělé. To je můj drive do budoucna,“ uvedl.

Syn běloruských operních umělců, který se narodil v Brně, se medailově prosadil na své druhé olympiádě. Před pěti lety v Riu vypadl hned v úvodu, což však s odstupem času považuje za úspěch. Odpovídalo to jeho tehdejší výkonnosti.

„Pak jsem pět let hodně dřel. Pracoval jsem na sobě, na všech aspektech. Nejen po šermířské stránce, ale po psychologické a fyzické. Jsem strašně rád, že se mi to povedlo,“ podotkl. A vyzdvihl, že v daný moment prodal vše, co natrénoval. „Dnes nebo zítra dám na sítě video, které jsem si sám pro sebe natočil den před tím, než jsem šel šermovat a kde jsem zhodnotil svůj trénink. A stál za opravdu velké kulové. O tom to ale je. Jeden den to člověku nejde a druhý den dá vše dohromady a prodá to v daný okamžik.“

Zisk medaile nepovažuje jen za svůj úspěch, ale za úspěch celého českého šermířského hnutí. „Věřím, že je to jen začátek a úspěchů přijde více,“ řekl. Zároveň doufá, že bude inspirovat i děti, aby se daly na šerm.

„Zápas o bronz prý sledovalo v televizi skoro 300.000 lidí live, což mi přijde hodně. Spousta z nich dříve o šermu neslyšela. Věřím, že popularita sportu přijde a věřím i Českému šermířskému svazu, že to ustojí a všem děckám dají skvělý servis. Myslím si, že to bude hodně na nich, aby to uchopili a zvládli,“ dodal Choupenitch.

Německý funkcionář označil africké cyklisty za „velbloudáře“

Sportovní ředitel Německého cyklistického svazu Patrick Moster se omluvil za rasistické výroky během středeční časovky mužů na olympijských hrách. Africké cyklisty označil za „velbloudáře“.

„Pojď pojď, dožeň ty velbloudáře, dožeň je,“ hecoval Moster svěřence Nikiase Arndta, před nímž v časovce jeli Alžířan Azzadin Ladžáb a Amanuel Ghebreigzabhier z Eritreje.

Mosterova slova zachytily televizní mikrofony a komentátor německé ARD okamžitě výroky označil za naprosto špatné. „Chybějí mi slova. Něco takového nemá ve sportu místo,“ uvedl.

Německý funkcionář se brzy nato omluvil. „Je mi to nesmírně líto, musím se za to hluboce omluvit. Je tady hrozný stres a hektika, to ale není omluva. Tohle se nesmí stávat,“ uvedl Moster.

Arndt obsadil v časovce devatenácté místo s odstupem téměř čtyř minut za vítězným Slovincem Primožem Rogličem.

První olympijská prohra amerických pólistek po třinácti letech

Úřadující mistryně světa a obhájkyně zlatých medailí vodní pólistky USA nečekaně podlehly na olympiádě v Tokiu 9:10 Maďarsku. Američanky pod pěti kruhy prohrály po třinácti letech.

Dosud naposledy zaváhaly na hrách v Londýně v roce 2012, kdy ve skupině remizovaly 9:9 se Španělskem. Poté zaznamenaly rekordní sérii dvanácti výher a kromě Londýna získaly zlato také čtyři roky na to v Riu de Janeiro.

Poslední porážku na olympiádě Američanky utrpěly ve finále her v Pekingu v roce 2008, v němž nestačily na Nizozemsko. Další přemožitelky našly až nyní, když o výhře Maďarska rozhodla 45 sekund před koncem Rebecca Parkesová.

„Je to bomba porazit mistryně světa,“ řekla brankářka Alda Magyariová, která k výhře přispěla jedenácti zákroky. „Neznamená to, že jsme lepší než všichni ostatní, ale dodá nám to sebevědomí a energii,“ dodala.

Američanky i přes ztrátu vedou tabulku skupiny B a o postup by neměly přijít. „Byli jsme nervózní a zmatkovali jsme. Ale bojovali jsme a to se mi líbilo,“ řekl trenér výběru USA Adam Krikorian.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!