130 let

Paul Kariya z Nashvillu v zápase proti Philadelphii. Duel v závěru rozhodla branka českého útočníka Martina Erata.

Eratův gól zlomil Philadelphii

Sport
  •   9:55
NEW YORK - Branka českého útočníka Martina Erat rozhodla o vítězství Nashvillu na ledě Philadelphie. Trefa z 55. minuty byla šestým gólem Erata v sezoně a pomohla mu k vyhlášení hvězdou nočního utkání.

Svou branku vstřelil pět minut před koncem středečního utkání po chybě beka Mika Rathjeho, který se pokoušel vyhodit puk z obranného pásma domácích hokejistů. Kotouč však ukořistil Paul Kariya a nahrál Eratovi, který šanci proměnil.

"Byla to hrubá chyba. Paul mi nahrál mezi kruhy, vystřelil jsem a spadlo to tam," popsal Erat klíčový okamžik utkání novinářům. "Něco takového uděláte, prohrajete a už to nemůžete změnit. Takový je hokej. Uděláte chybu a lidi to naštve," zpytoval svědomí Rathje.

Zraněného Tomáše Vokouna v brance hostí opět úspěšně zastoupil Chris Mason, který kryl 24 střel. Hokejisté Nashvillu si tak připsali třetí výhru za sebou, což se jejich středečním soupeřům v této sezoně ještě nepovedlo. A to se vůbec nelíbilo divákům v hale Wachovia Center, kteří po Eratově zásahu začali nespokojeně bučet.

Špatné výkony hokejistů Chicaga stály v pondělí místo trenéra Trenta Yawneyho. Funkci hlavního kouče převzal Denis Savard, jenž čekal na svou šanci v roli asistenta od roku 1997. Ještě po padesáti minutách duelu s Dallasem to na výraznou změnu nevypadalo, v 52. minutě ovšem tečoval Tony Salmelainen střelu Duncana Keithe a bylo vyrovnáno.

Vítězství pro Blackhawks pak zařídil necelé dvě minuty před koncem střetnutí Tuomo Ruutu. Třiadvacetiletý Fin obral o puk Mika Modana a sólovou akci zakončil střelou mezi betony brankáře Dallasu Martyho Turka.

Do sestavy San Jose se po zranění ruky vrátil český útočník Milan Michálek a byl tak u výhry 2:1 v Minnesotě. Domácí přitom vůbec nezačali špatně a už v třetí minutě vedli po brance Mattiase Weinhandla 1:0. Odpověď Sharks ovšem přišla záhy: nováček Joe Pavelski doklepl za záda gólmana Mannyho Fernandeze střelu Matta Carla.

O čtvrtém úspěchu San Jose za sebou rozhodla kuriózní branka Steva Berniera v druhém dějství. Jednadvacetiletý útočník sice minul nahrávku Christiana Ehrhoffa, kotouč se ovšem odrazil od jeho pravé nohy a doputoval do sítě.

Philadelphia - Nashville 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Branky: 5. Knuble, 54. Umberger - 14. Sullivan, 27. Radulov, 55. Erat. Střely na branku: 26:29. Diváci: 18.789.

Chicago - Dallas 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky: 52. Salmelainen, 59. T. Ruutu - 19. Lehtinen. Střely na branku: 28:21. Diváci: 13.164.

Minnesota - San Jose 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky: 3. Weinhandl - 7. Pavelski, 28. S. Bernier. Střely na branku: 16:31. Diváci: 18.568.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK