130 let

Federer utkání zvládnul. | foto: ČTK

Federer suverénně ovládl tenisové US Open

Sport
  •   1:59
NEW YORK - Švýcarský elegán Roger Federer zakončí také letošní sezónu s grandslamovým titulem na kontě. Po matném roce, kdy přišel o nadvládu nejen nad Wimbledonem, ale také nad celým tenisovým světem, dokázal popáté v řadě vyhrát US Open. Ve finále doslova smetl jedenadvacetiletého Brita Andy Murrayho 6:2, 7:5 a 6:2. Získal tak již svůj 13. grandslamový titul v kariéře.

Světová dvojka Federer nedal svému soupeři od začátku utkání šanci a otěže zápasu držel pevně v rukou. Potvrdil tak svá slova, že vítězná olympijská čtyřhra mu nalila do těla novou energii. Mladý Skot sice vyhrál poslední dva vzájemné zápasy, finále ve Flushing Meadows však psychicky nezvládl. První set byl doslova raketovou záležitostí pro jeho soupeře, když jej Švýcar vyhrál za 26 minut 6:2.

Druhý set nabídnul vyrovnanější boj. Fenomén poslední dekády do něj sice opět vlétl jako divoká voda, ovšem Murray tentokrát jeho náporu odolal a oba tenisté si drželi svá podání. Hrál se rychlý a agresivní tenis, díky tomu docházelo k velké spoustě nevynucených chyb. Již se zdálo, že utkání dospěje do tie-breaku, když Federer za stavu 6:5 využil své poslední šance a set dotáhl do vítězného konce 7:5.

Byl to zlomový moment zápasu. Mladý Brit opět prokázal ještě stále svou největší slabinu – labilní psychiku. Expres jménem Federer vyhrál také následujích pět gamů, teprve poté zvolnil a svého soupeře "uchránil" před potupným kanárem. Poslední sada skončila stejně jako ta první 6:2. Za hodinu a 51 minut mohl Roger Federer poprvé v letošním roce zdvihnout vítězně ruce po posledním míčku grandslamového finále. Ta předchozí – na French Open a ve Wimbledonu – shodně ztratil po porážkách od Rafaela Nadala.

Federer získal svůj celkově 13. grandslamový titul, jako první v profesionální éře tenisu zvítězil v New Yorku popáté v řadě a pouze jeden triumf mu chybí k vyrovnání rekordních 14. titulů na grandslamových turnajích Američana Peta Samprase.

Andy Murray se sice nestal po 72 letech od triumfu Freda Perryho na US Open prvním britským vítězem jednoho ze čtyř grandslamů, přesto potvrdil pověst největšího ostrovního tenisového talentu poslední doby. Navíc se dostal poprvé v kariéře na 4. místo tenisového žebříčku a naplnil prognózy expertů o nadvládě kvarteta Nadal, Federer, Djokovič a právě Murray nad zbytkem mužského tenisu.

Výsledek: 
Dvouhra - mužské finále: 
Federer (2-Švýc.) - Murray (6-Brit.) 6:2, 7:5, 6:2.

Autoři: Lidovky.cz