Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

'Vražedná' kombinace: déšť a italské stezky. Giro sčítá oběti karambolu

Sport

  13:19
Joaquim Rodríguez, pro mnohé největší favorit Gira d´Italia, bude už páteční etapu sledovat jen u televize - pokud vůbec. "Moc mě to bolí, že musím opustit Giro, ale není jiná možnost," říká Španěl. Se zlomeným žebrem i zlomeným palcem nemůže pokračovat dál.

Peloton při další deštivé etapě na Giru foto: Reuters

Už při dubnovém závodě Amstel Gold Race se Rodríguez zranil, tehdy se však hovořilo pouze o blíže neurčených bolestech v oblasti žeber.

"Ve skutečnosti jsem měl deváté a desáté žebro zlomené. Nechtěli jsme o tom mluvit, aby mí soupeři neútočili hned v prvních etapách Gira," přiznává nyní. "Start Gira pro mě pak nebyl dobrý, v úvodní týmové časovce jsem trpěl. Ve středu mi ale připadalo, že můj stav se lepší. V etapě do Viggiana předvedl celý náš tým skvělé představení. A teď se stane tohle."

Hromadný pád 40 jezdců na kruhovém objezdu 11 kilometrů před cílem čtvrteční etapy do Montecassina vyřadil tohoto "věčně druhého" bojovníka týmu Kaťuša ze hry. Tentokrát je zlomené osmé žebro.

Rodríguez: nikoho neviním

"Silnice byla velmi kluzká a my jeli přes 60 kilometrů za hodinu," popisoval. "Riziko je tu vždy. Je součástí naší práce snažit se být vepředu a usilovat o vítězství. Nemohu vinit organizátory nebo místní silnice."

Po pádu se zvedl z asfaltu a pokusil se pokračovat. "Byl jsem stále plný odhodlání. Ale po chvíli jsem věděl, že nemohu dýchat."

Dorazil do cíle se ztrátou takřka osmi minut. Dva jeho pomocníci Caruso a Vicioso museli vzdát. Vicioso bude dnes se zlomenou kyčlí v Římě operován. Stavba týmu Kaťuša se zhroutila.

Po večerním vyšetření v nemocnici, které odhalilo zlomeniny v Rodríguezově těle, odstoupil i její lídr.

"Přijeli jsme sem vyhrát Giro. A teď je pro nás bitva o celkové pořadí zcela ztracena," nešťastně říkal sportovní ředitel José Azevedo. "Tohle je den, na který bych nejraději hned zapomněl."

Roche teď bude pomáhat Majkovi

Nicolas Roche, jeden ze dvou lídrů týmu Tinkoff-Saxo, sice na rozdíl od Rodrígueze pokračuje dál, jenže na dobré celkové umístění už nemůže pomýšlet ani on. Po pádu ztratil ve čtvrtek 15 minut.

"Nico má pohmožděniny a tržné rány na levě straně těla. Pár dnů pojede s bolestí," říká sportovní ředitel Lars Michaelsen.

Irovu ztrátu způsobilo nejen zranění, ale i zcela zničené kolo. Příliš dlouho musel čekat, než dostal nové.

"Bude nyní pomocníkem Rafala Majky a pokusí se i o etapové vítězství," plánuje Michaelsen.

Rovněž mladý Polák Majka, loni na Giru sedmý, byl mezi postiženými ve čtvrtečním pádu. "Ale dokázal dojet druhou skupinu dříve, než začalo závěrečné stoupání. Je potlučený, bolí ho to, ale dá se včas dohromady," tvrdí jeho sportovní ředitel. Do cíle přijel Majka 49 vteřin po Evansově skupině a v celkovém pořadí si dokonce polepšil na čtvrté místo.

Svoji ztrátu dokázal po pádu limitovat také Michele Scarponi, lídr Astany. Na rozdíl od Poláka však zaostal o 1:37 minuty.

"Trápím se. Kvůli ztrátě času i kvůli pádu," říkal Ital, který je šampionem Gira z roku 2011. "Cítil jsem se na trati dobře. Pak upadnu a kloužu pořádný kus po asfaltu... Ale Giro je dlouhé."

Bude se v něm už muset obejít bez pomocníka Janeze Brajkoviče. Slovinec odnesl čtvrteční karambol zlomeným loktem. také on patří na seznam jezdců, pro něž se 6. etapa stala konečnou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!