130 let

Dominik Hašek ve dresu Detroit Red Wings | foto: Keith SrakocicAFP

Hašek vychytal po sedmdesáté v NHL nulu

Sport
  •   12:37
NEW YORK - Po sedmdesáté vychytal český brankář Dominik Hašek v NHL čisté konto. Olympijský vítěz z Nagana přispěl šestnácti úspěšnými zákroky k vítězství hokejistů Detroitu nad Edmontonem 3:0.
Domácí hokejisté na ledě od začátku jasně dominovali, Hašek dokonce v první třetině ani jednou nezasahoval. První střelu Oilers na branku vyslal stále za bezbrankového stavu až v 19. sekundě druhé části český obránce Jan Hejda.

Red Wings, kteří přestříleli svého soupeře v poměru 45:16, oslavili první gól v 22. minutě po trefě Dana Clearyho. V úvodu třetí třetiny přidal ve vlastním oslabení druhou branku Henrik Zetterberg a čtyři a půl minuty před koncem pojistil sedmou výhru Detroitu za sebou Hudler v přesilové hře. "Neměl jsem žádný větší zákrok. Zastavoval jsem puky, vyrážel, rozehrával, ale nemusel jsem nijak zasahovat," divil se po utkání Hašek. "Byl to náš cíl držet je co nejdál od branky, aby nemohli střílet zblízka," poznamenal kapitán Nicklas Lidström.

Jágr: Rameno je v pořádku
Třetinu vyhrál Detroit na střely 14:0. Bez jediné rány na branku odcházeli hokejisté Edmontonu do šaten čtyřikrát v historii, naposledy před více než dvěma lety rovněž v duelu s Detroitem. "Hra v útočném pásmu je silná zbraň našeho týmu. Jenže oni nás do něho skoro vůbec nepustili. Bylo to potupné," přiznal útočník Oilers Ryan Smyth.

Kaňkou na povedeném výkonu Red Wings bylo zranění útočníka Jasona Williamse, který v druhé třetině po tvrdém střetu s Raffim Torresem dopadl obličejem na led a musel být odvezen na nosítkách do sanitky. Zprávy z nemocnice potvrdily otřes mozku.

Mnohem veselejší večer prožil útočník Martin Straka, jenž dvěma góly pomohl New Yorku Rangers k výhře nad Floridou 4:3 po samostatných nájezdech. Jaromír Jágr rozehnal pochybnosti, že si v předchozím klání s Buffalem poškodil v létě operované rameno a odehrál celý zápas. Na ledě strávil 24 minut, ale počtvrté v probíhajícím ročníku NHL vyšel bodově naprázdno.
Autor: Lidovky.cz