130 let

Slováci nakonec zvítězili. | foto: ČTK

Hokej v Austrálii? Nic zvláštního

Sport
PRAHA - Když včera začalo hokejové mistrovství světa ve Švýcarsku, nesledovaly je jen televizní přenosy v šestnácti účastnických zemích. Signál putuje do víc jak stovky států celého světa. Obliba nejrychlejšího kolektivního sportu tak nadále stoupá a na mapě už byste našli jen málo míst, která jsou hokejem nedotčená.

Přitom by si před takovými padesáti lety jen stěží někdo představil, že sport vynalezený ve studené Kanadě se prosadí třeba i v Austrálii. Tedy v místě, kde je led používán především ke zchlazení nápojů při slunění na pláži.

„A přitom tam už před deseti lety měli dvanáct krytých hal,“ líčí hráčský agent Robert Spálenka, který australský výběr na konci minulého desetiletí dva roky trénoval. Australský tým byl složen ze šesti různých národností Spálenka se vydal do Austrálie studovat, ale shodou náhod se po dvou letech dostal až na lavičku národního týmu. A na nudu si rozhodně nemohl stěžovat. „Byla to zajímavá práce, třeba na jednom šampionátu jsem měl v týmu šest různých národností. Hráli Kanaďané, Američané, Češi, Slovák, Ital a Němec, ale všichni to byli naturalizovaní Australané.“

Ač je v Austrálii hokej spíše na amatérské úrovni, v reprezentaci se ukázalo i několik talentů. „Někteří kluci hráli v nižších amerických soutěžích, jeden brankář byl dokonce draftovaný Detroitem a podepsal i kontrakt,“ vzpomínal Spálenka. Austrálie si letos dokonce zahrála v první divizi mistrovství světa, ze které se postupuje do elitní skupiny. A není jediným týmem od „protinožců“, který se snaží prosadit. Třetí divizi ovládli domácí Novozélanďané, kterým k postupu o patro výš možná pomohl i fakt, že na turnaj dorazilo jen pět mužstev. Mongolské výpravě totiž úřady neudělily víza...

Ne všichni mají takové zázemí jako třeba v Austrálii. O dvanácti halách si mohou jen nechat zdát v Řecku. Ve vlastní zemi totiž nedisponují ani jediným zimním stadionem. Poslední aréna byla zavřena v roce 2003. „Všichni ale věříme, že brzy budeme mít novou,“ citovala MF Dnes brankáře Dalibora Ploutsise. Řekové se na světové šampionáty vrátili loni po devítileté odmlce, když si v kvalifikaci v bosenském Sarajevu vybojovali postup do třetí divize MS.

Kvůli nedostatku ledu už tak několik let po sobě využívají zázemí pardubické haly, kam se vždy jednou ročně na týden uchýlí. Jediný další trénink v druhé fázi sezony představuje pro řecký tým několikadenní prosincové soustředění v Bulharsku. Víc prostoru na přípravu na ledě neměli.

Na MS na Novém Zélandě ale nezklamali, když skončili čtvrtí, tedy o příčku lépe než o rok dříve. „Všichni ale měli oproti nám výhodu, protože doma zimní stadiony mají,“ připomněl řecký brankář.

****

Mapa hokejového světa     

  Elitní top divize                  
Kanada    Rusko     Švédsko   Finsko 
Slovensko Švýcarsko USA       Česko  
Bělorusko Německo   Lotyšsko  Norsko 
Maďarsko  Francie   Rakousko  Dánsko     

    Divize I                            
Austrálie     Litva          Nizozemsko 
Chorvatsko    Slovinsko      Polsko     
Japonsko      Velká Británie Rumunsko   
Kazachstán    Itálie         Ukrajina       

   Divize II                 
Čína     S. Korea  Španělsko 
Estonsko Srbsko    J. Korea  
Island   Belgie    Mexiko    
Izrael   Bulharsko JAR           

   Divize III           
Řecko       Mongolsko   
Irsko       Nový Zéland 
Lucembursko Turecko   
Autor: Vojtěch Gibiš