130 let

Spoluhráči děkují brankáři Českých Budějovic Romanu Turkovi (vpravo) za vychytanou nulu v prvním utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy proti Kladnu. | foto: ČTK

Hokejisté Budějovic a Slavie zahájili čtvrtfinále vítězně

Sport
  •   21:41
PRAHA - Hokejisté Českých Budějovic i pražské Slavie vstoupili vítězně do čtvrtfinálových sérií Česká pojišťovna play off O2 extraligy. Pražané dnes porazili Třinec 4:1, vítězové základní části z Českých Budějovic zdolali Kladno 2:0. Série hrané na čtyři vítězství pokračují ve čtvrtek na stejných stadionech.

Mountfield rozhodl zápas díky trefám Tomáše Kůrky a Milana Gulaše už v první desetiminutovce, Roman Turek jako první gólman v letošním play off udržel čisté konto. Tým Geus Okna hrál na jihu Čech oslaben, vedle beků Ševce a Štěpánka postrádal i útočníky Martina Procházku s Tomajkem.

Asistent domácího trenéra Milan Černý pochválil mužstvo za vydařený úvod. "Bylo pro nás důležité, že jsme dali v první třetině dvě pěkné branky. I v dalším průběhu hry jsme si vytvářeli šance na to, abychom vstřelili třetí gól, který by nám dal ještě větší klid. Přestože Kladno potvrdilo kvality, do vyložených šancí jsme ho nepouštěli," prohlásil Černý.

Slávisté o svém bezproblémovém úspěchu rozhodli také již v první třetině, v které překonali třineckého brankáře Martina Vojtka třikrát. Dvakrát se to podařilo Janu Novákovi. Hosté se dočkali až za stavu 0:4, při přesilové hře připravil Svobodu o čisté konto Korhoň. Třinecký asistent Jiří Juřík poznamenal, že celý zápas byl ovlivněn
nepovedeným úvodem. "Už první šťastný gól Slavie, kdy se puk odrazil od rukavice, byl pro nás hodně brzy. My jsme začali hrát, co jsme od hráčů chtěli, až ve druhé polovině utkání," řekl.

Domácí asistent Jiří Kalous pochválil výkon gólmana Svobody. "Víme, že Třinec má velmi šikovné útočníky, což se i potvrdilo. Párkrát zahrozil, ale v krizových momentech nás podržel Adam Svoboda," uvedl Kalous.

Autor: ČTK