130 let
Hokejbal: Ústí - Most.

Hokejbal: Ústí - Most. | foto: Karel Dvořáček.

Hradec Králové klopýtl, do čela se dostala znovu Vlašim

Sport
  •   11:07
PRAHA - Pořadím v horních patrech tabulky zamíchalo jedenácté kolo hokejbalové extraligy. Do čela se vrátila Vlašim, která díky vítězství nad Pardubicemi přeskočila Hradec. Ten totiž po čtyřech gólech obdržených ve třetí třetině prohrál doma s Letohradem a klesl na druhé místo. Bodově se na něj dotáhla třetí Plzeň, na čtvrtou příčku se posunulo Ústí nad Labem.

Elba Franklin Ústí nad Labem - HBC Pento Most 5:2

Oba týmy nastupovaly do utkání po čtyřech tříbodových vítězstvích v řadě. Do vedení šli sice hosté v 6. minutě, Elba ale ještě do přestávky srovnala a ve druhé třetině třemi góly během šesti minut prakticky rozhodla.

"Do utkání jsme vstoupili špatně, byli jsme líní, pomalí, nechtělo se nám hrát, přizpůsobili jsme se tempu soupeře. V kabině jsme si pak k tomu něco řekli, začali jsme být důraznější, agresivnější a díky tomu jsme Most jasně přehráli. V závěru už jsme hru kontrolovali a drželi výsledek," mohl být po pátém tříbodovém zápisu v řadě spokojený domácí kouč Patrik Cerman.

"Máme formu, a když budeme takové výkony podávat dál, může série pokračovat," dodal ještě trenér Elby.

"Vstup do utkání byl z naší strany dobrý, byli jsme aktivnější a zaslouženě jsme šli do vedení, jenže po našem nedůrazu v obraně Ústí vyrovnalo. Ve druhé části jsme podali velmi špatný a nezodpovědný výkon, Elba hrála jednoduchý a důrazný hokejbal a zaslouženě získala vedení. Ve třetí části už jsem mohl být s naší hrou opět spokojený, ale vedlo to jen ke snížení. Domácí vyhráli zaslouženě, šli za vítězstvím víc než my," hodnotil utkání kouč Mostu Oldřich Obrtlík.

Branky: 11:28 Hubený (Plachý, Langthaler), 18:16 Rezek (Prášek, Bím), 19:20 Štěpánek (Jirava), 24:41 Soukup (Štěpánek, Plachý) PP, 44:40 Růžička (Švanda, Hubený) EN – 5:20 Pospíšil (Čížek, Hulín), 43:03 Pospíšil (Procházka).TJ Snack Dobřany - HBC Plzeň 1:2

Dobřany sehrály oproti předchozím utkáním dobrý výkon, ale na body to opět nestačilo. Do vedení šly na konci první třetiny, když v přesilovce vystřelil od červené čáry Větrovec a Semerovi propadl míček mezi betony. "Bylo to dobře trefené," poznamenal k první brance v utkání plzeňský trenéra Rostislav Kurfürst.

Plzeň po přestávce přidala, v polovině zápasu srovnal v přesilovce pět na tři náskok domácích mladík Průcha a v závěru druhé části vstřelil nakonec rozhodující branku Chowaniec. Ve třetí části poznamenané silným deštěm už gól nepadl.

"V první třetině jsme hráli velmi dobře, po přestávce ale na nás Plzeň vlétla a otočila. Až do konce jsme se snažili, nechyběla nám bojovnost ani odhodlání, snad nám to vydrží i do dalších zápasů. Nevím, jestli by s tím Plzeň souhlasila, ale utkání by podle mého slušela remíza. Jenže, opět jsme neproměnili ani přesilovku pět na tři, hosté ji na rozdíl od nás využili," komentoval západočeské derby domácí hrající kouč Václav Šlehofer.

Plzeň se po osmém vítězství v řadě posunula už na třetí místo tabulky. "Čekal jsem těžký zápas, Dobřany teď musí jít každý zápas naplno a hráče jsem na to upozorňoval. I tak jsme ale začali laxně a na konci první třetiny inkasovali v oslabení tři proti čtyřem. Od druhé části už byl zápas v naší režii, v té třetí jsme se o těsné vedení trochu bál, hrálo se na vodě a to se pak snadno udělá chyba. Ale ubojovali jsme to," těšilo plzeňského trenéra Kurfürsta.

Branky: 14:47 Větrovec (Roušal) PP – 23:07 Průcha (Kejř O., Kadaně) PP, 28:56 Chowaniec.

HBC Hradec Králové 1988 - SK OEZ Testa Letohrad 3:5

Ve východočeském derby domácí nepotvrdili roli favorita a přišli o první místo v tabulce. Začátek přitom měli více než slibný, do vedení šli už ve 23. vteřině. Těsně před první sirénou ale poprvé v utkání inkasovali v oslabení, když srovnal Dospěl. Náskok domácím vrátil Bacovský, který byl u všech tří gólů domácích, to bylo ze strany domácích ale nadlouho vše, alespoň, co se branek týče.

O cenném vítězství Letohradu rozhodla série hradeckých vyloučení ve třetí třetině. Hosté během tří minut přidali další tři branky a pak už i přes mírnou komplikaci v podobě snížení Hradce na 3:4 dotáhli zápas do vítězného konce.

"I když utkání nebylo nijak vyhecované, nezvládli jsme ho po psychické stránce. Konec zápasu jsme odehráli prakticky v oslabení a Letohrad má natolik zkušené hráče, že nabídnutou šanci využil. Všichni si musí sáhnout do svědomí, jestli chtějí pokračovat v tom dobrém, co jsme předváděli v jiných zápasech nebo v tom, co jsme hráli v sobotu," kritizoval výkon svého týmu domácí kouč Miroslav Hrabica.

Jeho protějšek Martin Motyčka byl samozřejmě spokojený. Jeho tým získal tři body na hřišti favorita, navíc navýšil náskok na devátou příčku už na deset bodů. "Opět nám nevyšel začátek zápasu, s tím máme stále problémy. Ale pak jsme se zvedli a první dvě třetiny byly hodně vyrovnané, důležitý byl náš gól těsně před přestávkou," zmínil Motyčka branku Ondřeje Dospěla.

"Po druhém gólu, který jsme dostali při hře ve třech, se ale kluci tak nějak kousli, byli disciplinovanější než Hradec, podle mě do toho dali víc srdíčka, hlavně v té třetí třetině. Před svými hráči smekám klobouk, za to, jak dokázali utkání v závěru otočit. Tyhle vydřené tři body jsou hodně důležité," cenil si letohradský kouč vítězství na hřišti hradeckého rivala.

Branky: 0:23 Ruda (Bacovský, Novák), 19:21 Bacovský (Kubeš, Pavlík) PP, 42:43 Bacovský (Kubeš) – 14:55 Dospěl (Večerník) PP, 38:47 Kovář PP, 40:39 Kormunda (Dospěl) PP, 41:44 Lux (Hruška) PP, 44:37 Kovář (Kormunda).

HbK Intevo Karviná - HBC Třinec 4:1

Také v důležitém utkání dvou moravských celků rozhodovaly slepené góly. Za stavu 1:0 se nejprve v 37. minutě zvýšil Kurz, takřka vzápětí dostal Třinec opět na dostřel Konderla, ale o necelou minutu později mu vzal opět vítr z plachet Vrána. V závěru definitivně potvrdil tři body pro domácí Zaremba.

Karviná tak na předposlední příčce odskočila na tříbodový rozdíl Dobřanům a dotáhla se na tým před sebou. Na svého sobotního soupeře ztrácí jediný bodík, na deváté Pardubice dva.

"Byl to vyhecovaný zápas, plný emocí. Měli jsme hodně vyloučených, ale Třinec to nedokázal využít. Přežili jsme i oslabení tří proti pěti, pak dali v oslabení gól na 2:0 a to společně s tím, že Třinec nedokázal potrestat naše vyloučení, rozhodlo. Pro nás je to důležité vítězství, opět se ukázalo, že jsme doma schopni vyhrávat," řekl domácí hrající trenér Martin Kurz, který vstřelil nakonec vítězný druhý gól Karviné.

"Začali jsme tlakem, prvních deset minut jsme soupeře válcovali, měli dvě velké šance, ale nedali jsme je. Pak jsme dostali první gól, ale i pak to bylo otevřené, možná jsme byli i malinko lepší, jenže ve třetí třetině jsme odešli. Karviná byla běhavější a asi toužila po vítězství víc než my," hodnotil utkání trenér třineckého nováčka Miroslav Holuša.

Branky: 13:44 Řehuřek M. (Konečný), 36:53 Kurz (Dulava) SH, 38:32 Vrána (Michoněk) PP, 44:14 Zaremba PP – 37:46 Konderla (Hudeček) PP.HC Kert Park Praha - HBC Alpiq Kladno 4:3 ss

Domácí nastoupili jen se dvěma obrannými dvojicemi, ale i tak dokázali vybojovat dva body s úřadujícím mistrem. V utkání třikrát vedli, ale hosté vždy rychle srovnali, v samostatných stříleních pak rozhodl o domácí výhře Pavlík.

"Dokázali jsme využívat kladenské chyby, jenže na základě nějakého našeho uspokojení jsme vždy vzápětí inkasovali. Kladno bylo lepším týmem, ale my jsme to ubojovali," komentoval střetnutí kouč Kert Parku Jiří Tyburec.

"Výborně zachytal Gerlich, střelecky se dařilo Martinu Kručkovi, jakoby se oba chtěli ukázat reprezentačnímu kouči. V nájezdech se pak odvděčil za důvěru David Pavlík, který jinak hraje jen pražskou ligu. Kluci hráli srdíčkem a se zájmem, náš mladý tým zatím na tom ale není tak, aby to předvedli v každém utkání," doplnil trenér Pražanů.

Jeho protějšek Drahomír Kadlec byl s výkonem svého týmu hodně nespokojený. "Jsme hodně zklamaný, v utkání, které i přes nepříznivé počasí mělo solidní úroveň, jsme měli vyhrát. Jenže pokud hráči nebudou plnit to, co si řekneme, nemůžeme uspět. Zkoušejí něco, co nefunguje, už se to opakuje několikátý zápas za sebou a podle toho se zachovám. Příští týden dostanou příležitost jiní hráči," slíbil Kadlec.

Branky: 2:58 Kruček M. (Hradecký), 24:04 Kruček M. PP, 34:53 Plzák L., 45:00 Pavlík D. SN – 4:56 Rejthar T. (Topolánek) PP, 25:48 Hnízdil (Ogurčák, Nedvěd), 40:08 Tvarůžek M.

HBT Vlašim - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 3:1

Vlašimi se v utkání, které kvůli změně v nasazení rozhodčích začalo o hodinu později, podařilo potvrdit roli favorita. Rozhodující náskok si vypracovala ve druhé části, kdy skórovala třikrát během dvou minut.

"Už v první třetině jsme měli tři čtyři vyložené šance. Soupeř poctivě bránil a dostal se jen ke dvěma přímým střelám. Až ve druhé třetině nám to tam napadalo a ještě jsme nedali další příležitosti, mohli jsme vést mnohem vyšším rozdílem a nikdo by se asi nedivil. Ve třetí třetině už jsme trochu polevili a soupeř snížil, a zkoušel i power play, ale stav už se nezměnil," popsal duel domácí trenér Josef Straka.

"Pardubice ale ukázaly, že rostou zápas od zápasu a podle mého by se měly zachránit," ocenil Straka výkon soupeře.

Pardubického kouče Jiřího Mašíka ztráta bodů hodně mrzela. "Je to škoda, určitě jsme nebyli horší. Jenže jsme zase neproměnili svoje šance a ve druhé třetině nás postihl tradiční výpadek. Vlašim toho využila a bylo prakticky po zápase. Tyhle dvě věci nás pořád sráží. Potom se naše hra zase zvedla, ale už jsme jen snížili, i když jsme měli i další příležitosti," nabídl Mašík svůj pohled na poslední utkání v první polovině základní části.

Branky: 22:27 Horák (Šindelář J., Tyburec), 23:58 Blažek (Fris), 24:19 Tyburec(Horák) PP – 39:47 Waber (Skřivánek) PP.

Autoři: Lidovky.cz