• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Julien Benneteau.

Julien Benneteau. | foto: ČTK

Hrdinný mušketýr Benneteau utkání neskrečoval, přesto padl

Sport
  •   22:42
LONDÝN/PRAHA - VIDEO - Přesně tohle jsou utkání, o kterých si diváci a fanoušci tenisu ještě dlouho po jejich skončení vyprávějí. Francouzský mušketýr Julien Benneteau se v 1. kole Wimbledonu postavil čelem světové čtyřce Novaku Djokovičovi. Výsledek? Více jak čtyřhodinová bitva, která několikrát zvedla ze sedadel patnáct tisíc fanoušků na centrálním dvorci v All England Clubu i diváky u televizorů po celém světě.

Jestli vám jméno Julien Benneteau před dnešním zápasem nic neříkalo, nejste sami. Sedmadvacetiletý Francouz rozhodně není hvězdou světového formátu. Na okruzích získal pouze tři tituly, ovšem všechny ve čtyřhře.

A kdyby dnes nenastoupil na wimbledonském centrkurtu proti Novaku Djokovičovi, asi by dál žil život průměrného tenistu. Proti tenisové světové čtyřce ale předvedl životní výkon a více jak čtyři hodiny trápil jediného tenistu na světě, který v posledních třech letech dokázal narušit vítěznou grandslamovou dominanci Rogera Federera a Rafaela Nadala.

ZRANĚNÍ JULIENA BENNETEAUA:


Utkání skončilo až hluboko po jedenadvacátého hodině výsledkem 6:7 (8:10), 7:6 (7:1), 6:2, 6:4, ovšem u sítě se Djokovič svému sokovi hluboce poklonil. Benneteau dokázal Djokoviče trápit dva sety, které došly až do tie-breaku. Ve třetím si vybral oddechový čas, aby poté zabral opět v posledním, čtvrtém setu.

V něm za stavu 4:5 podával francouzský tenista na udržení v zápase. Djokovič se dostal na stav 40:30, ten ale Benneteau skvěle odvrátil forhandem na lajnu. Při další hře měl při shodě opět navrch Djokovič, svého soka si přitáhl na síť a následně jej přeloboval. Francouzský tenista se nevzdal a míček doběhl a odehrál do autu.

Důležitější ale bylo, co se událo poté. Benneteau narazil levým kolenem do zadní stěny kurtu a s bolestivou grimasou se svalil na zem a následně se posadil na židličku jednoho z čárových. Tam za ním následně došel i Djokovič, zeptat se na stav a povzbudit svého soupeře. Ten se následně nechal ošetřit, aby k překvapení všech a za obrovského potlesku tribun pokračoval v zápase. Z dalšího mečbolu ještě utekl, nakonec jej ale osud dohnal a napotřetí se již mohl radovat z postupu Djokovič.

Jeden velký tenisový příběh tak skončil, ovace ve stoje si vysloužili oba tenisoví gladiátoři. Sláva vítězům, čest poraženým...

Autor: Antonín Vavrda