Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Írán zakázal 16letému šachovému velmistrovi hrát proti Izraelcům. Proto si změní občanství

Alírezá Fírúzdža foto: worldchess.com

Druhý nejlepší juniorský šachista světa Alírezá Fírúzdža už nehodlá reprezentovat Írán. Podle médií se tak šestnáctiletý velmistr rozhodl na protest proti zákazu hraní se soupeři z Izraele, který představitelé íránského režimu neuznávají. Ve světovém žebříčku federace FIDE patří Fírúzdžovi 29. místo.
  14:30

V dubnu média uvedla, že na turnaji v Německu odmítl usednout k šachovnici proti izraelskému soupeři. Nyní však mladý hráč íránské činovníky informoval o přání změnit občanství.

Za jeho rozhodnutím může podle agentury Reuters stát i to, že nechtěl chybět na MS v rapid šachu, které začne ve čtvrtek v Moskvě. 

Tam se Írán nepřihlásil, Fírúzdža je ve startovní listině uveden pod vlajkou FIDE. „Žije ve Francii a zřejmě bude chtít hrát za ni nebo za USA,“ řekl předseda íránské šachové federace.

V říjnu vyloučila Írán ze svých soutěží mezinárodní federace juda, dokud reprezentanti nepřestanou bojkotovat souboje s izraelskými soupeři. 

Na letošním MS v Tokiu nutili íránští funkcionáři odstoupit Sajída Mollajího z kategorie do 81 kg, aby nenarazil na Izraelce. 

Loňský mistr světa Mollají odmítl a v soutěži pokračoval. Kvůli obavám o život se pak nevrátil do vlasti a žije v utajení v Německu.

Autor: