130 let
Dušan Kožíšek

Dušan Kožíšek | foto: ČTK

Kožíšek s Razýmem jsou českými želízky ve sprintu SP v Liberci

Sport
  •   8:00
LIBEREC - Běžci na lyžích Aleš Razým a Dušan Kožíšek jsou českými želízky pro víkendové sprinty Světového poháru v Liberci. Do areálu ve Vesci se sprinterská elita vrací po dvou letech, na okruhu dlouhém 850 metrů jsou na pořadu sobotní individuální závody klasicky a v neděli sprint dvojic volně.

"Klasický sprint není disciplína, která nám úplně vyhovuje. Výsledky v něm máme nejhorší, proto budu spokojen s jakýmkoli postupem," řekl na tiskové konferenci trenér Miroslav Petrásek. Lepší výsledky očekává od sprintu dvojic. "Muži by měli jet finále a ženy, pokud budou do dvanácti, tak bych je rád viděl na mistrovství světa," řekl směrem k páru Eva Vrabcová-Nývltová a Karolína Grohová.

Kožíšek předloni na stejné trati dojel třetí, ale tehdy se bruslilo. "Vesecký profil není úplně špatný a i v klasice by se mi mohlo podařit postoupit. V rozjížďkách se pak uvidí," řekl. Stejně své šance mezi jednotlivci vidí Razým, jeden z mála běžců, který objel kompletní Tour de Ski a startuje v Liberci. "Postup do třicítky a každý bodík by byl dobrý. Domácí trať a prostředí by pro mě měly být výhodou," řekl Razým.

Větší šanci uspět by měli čeští lyžaři v nedělním sprintu dvojic. V této disciplíně je Kožíšek dvojnásobným bronzovým medailistou z mistrovství světa a má šesté místo z olympiády. "Doufám, že se mají diváci na co těšit," věří. S Razýmem už byli ve sprintu dvojic pátí v Düsseldorfu v roce 2007. "Zkusíme na to navázat, musíme jet dravě," řekl Razým.

Hvězdou je Kowalczyková

Do Vesce se na běžce přijeli podívat i Martin Jakš, který kvůli nemoci nestartuje, a Lukáš Bauer. Ten tradičně sprinty vynechává a možná pojede v neděli Jizerskou padesátku. "Tady (ve Vesci) se nám dařilo, tak doufám, že budou co nejblíž stupňům vítězů, nebo na nich," řekl Bauer.

Největší hvězdou libereckého víkendu je čtyřnásobná vítězka Tour de Ski Justyna Kowalczyková z Polska. "Je to lepší než trénink," řekla vedoucí žena Světového poháru.

Objeví se i Nor Tomas Northug, juniorský mistr světa ve sprintu z roku 2010 a mladší bratr Pettera Northuga, který bude po čtvrtém místě na Tour de Ski odpočívat. Jeho sourozenec bude soupeřit třeba s elitními sprintery Emilem Jönssonem a Teodorem Petersonem ze Švédska či s ruskými závodníky Nikitou Krjukovem a Alexejem Petuchovem.

V sobotu a v neděli se vždy dopoledne před sprinty pojedou v Bedřichově závody Jizerské padesátky a pořadatelé ve Vesci doufají, že účastníci dálkových běhů se přijdou podívat na profesionály Světového poháru.

Účastníky Jizerské padesátky lákají i na třicetiprocentní slevu na lístky a možnost převozu do Vesce. Na den stojí vstupenka 150 korun, rodinná na dva dny 250 korun.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz