130 let

Hicham El Guerrouj končí s karierou | foto: AFP

Král míle ukončil svou legendární kariéru

Sport
  •   21:23
Casablanca - Legendární marocký běžec Hicham El Guerrouj dnes na tiskové konferenci oznámil konec své kariéry. Jednatřicetiletý mílař je dvojnásobným olympijským vítězem z Atén, čtyřnásobným mistrem světa a držitelem světového rekordu na 1500 metrů, míli a 2000 metrů.

V letech 2001-03 se třikrát stal vítězem ankety Světový atlet roku. Nyní se jednatřicetiletý Maročan, léta již považovaný za nejlepšího mílaře všech dob, rozhodl ukončit kariéru. Už loni si však dal slavný atlet pauzu. "S přípravou jsem byl až do června spokojen a na mistrovství se moc těšil. Ale nakonec jsem se rozhodl, že v Helsinkách nepoběžím. Měl jsem nějaký virus. Zanícené mandle a horečky mě trápily snad deset dní. Kdyby k tomu nedošlo, určitě bych závodil," řekl El Guerrouj, který toho po triumfu na olympiádě v Aténách už moc nenaběhal.

Tam se v roce 2004 dočkal impozantního úspěchu, když kraloval "své" patnáctistovce i pětikilometrové trati: "Konečně je hotovo. Před čtyřmi lety v Sydney jsem plakal smutkem, dnes mi tečou slzy štěstí. Zažívám chvíle blaženosti," radoval se v cíli muž, jemuž těsně uteklo olympijské zlato v Sydney. Na trati 1500 metrů jej o 25 setin předstihl Noah Ngeny z
Keni. Jeho, "Neporazitelného" El Guerrouje, který počítal prohrané závody na prstech jedné ruky. V Atlantě '96 zase pár metrů před cílem upadl a byl až dvanáctý.

Vyhrát obě trati se naposledy podařilo Finu Paavo Nurmimu na olympiádě v roce 1924. "Víte, Nurmi je ohromná legenda. Psal historii. Zanechal v čase obrovskou stopu a nyní se mohu postavit vedle něj. Být na jeho úrovni, to nelze popsat slovy," říkal. Rodák z Berkane (14. září 1974) vyrůstal spolu s osmi sourozenci. Snil o kariéře fotbalového brankáře. Jeho matka však odmítala prát stále špinavé dresy, trenérům se zase zdál příliš malý. V patnácti letech se pak El Guerrouj definitivně rozhodl pro střední a dlouhé tratě - velkým impulzem pro něj byl triumf krajana Saída Aouity na LOH 1984 v Los Angeles. V roce 1992 získal drobný mladík na juniorském MS v Soulu bronzovou medaili v běhu na 5000 metrů. Ještě lépe si vedl na patnáctistovce, když v premiéře na světovém šampionátu 1995 v Göteborgu nestačil pouze na alžírského suveréna Núraddína Morceliho. "Jsem přesvědčen, že El Guerrouj bude vládnout trati na 1500 metrů," prohlásil prorocky Morceli. Tak se i stalo. Tvrdou prací, kterou mnozí včetně samotného El Guerrouje přirovnávají k vojenskému drilu, se Maročan brzo vyšvihl až na atletický trůn.

Milovník kuskusu dobyl 1500 metrů na MS 1997 v Aténách a dominoval i v Seville (1999), v Edmontonu (2001) a v Paříži (2003), kde byl i druhý na pětce. K úspěchům pod širým nebem přidal věřící muslim též tituly z HMS 1995 a 1997, v Lisabonu 2001 vévodil i trati na 3000 metrů. "Zajímají mě jen vítězství. Když budu třetí nebo čtvrtý, to raději skončím," opakoval známý maximalista, jenž si velké peníze vydělal pěti
triumfy v Golden League. Odměny dostal i za světové rekordy, z nichž nejcennější z Říma 1998 na 1500 metrů má stále platnou hodnotu 3:26,00 minuty. Hicham El Guerrouj, člen MOV a vyslanec UNICEF, se v září 2003 oženil a má dceru. Předloni jej král Muhammad VI. jmenoval marockým komturem.

Autor: Lidovky.cz