Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Královna Mikaela. Shiffrinová ovládla počtvrté v řadě slalom na MS

Sport

  16:11
Aare - Američanka Mikaela Shiffrinová potvrdila díky skvělé druhé jízdě roli slalomářské královny a jako první lyžařka v historii vyhrála na mistrovství světa některou z disciplín čtyřikrát po sobě. Stříbro ve švédském Aare získala domácí Anna Swennová-Larssonová a Slovenka Petra Vlhová třetím místem zkompletovala svou medailovou sbírku.

Mikaela Shiiffrinová během vítězného super-G na MS. foto: Reuters

Česká reprezentantka Gabriela Capová obsadila 21. místo a zaznamenala nejlepší individuální výsledek na velké světové akci. Nemocná Martina Dubovská byla po prvním kole na 34. příčce a do druhého nenastoupila.

Třiadvacetiletá Shiffrinová vyhrála slalom poprvé v roce 2013 v rakouském Schladmingu, o dva roky později slavila doma v Beaver Creeku a předloni uspěla i ve švýcarském Svatém Mořici. „Těžko uvěřit, že jsem to dokázala. Teď tady pláču,“ řekla Shiffrinová, která se potýkala s nachlazením. „Každá z nás bojuje s nějakým problémem,“ konstatovala Američanka.

Po první jízdě vedla Švýcarka Wendy Holdenerová a útočila na třetí zlato z Aare. Vítězka kombinace a členka vítězného kvarteta z týmové soutěže vedla o 11 setin před Swennovou-Larssonovou a o 15 před Shiffrinovou.

Vlhová figurovala na pátém místě a zaostávala o 46 setin. „Nemohla jsem chytit rytmus a všechno ztratila v první části, ale máme před sebou ještě jednu jízdu. Dám do toho všechno. Jsem silná,“ věřila si do druhého kola.

V něm Slovenka zaútočila, po výborném výkonu předčila čtvrtou ženu 1. kola Rakušanku Katharinu Liensbergerovou a vedla. Pak jela Shiffrihová a bezchybnou jízdou nadělila Vlhové v součtu obou kol vteřinu. „Nebyla jsem nervózní, protože jsem vzhledem ke svému stavu sotva popadala dech. Nejtěžší bylo vydržet. V druhém kole jsem měla dost sil,“ řekla kašlající Shiffrinová. Swennová-Larssonová sice prohrála s Američankou, ale Vlhovou k nadšení publika udržela za sebou.

Holdenerová útočila po stříbru ve slalomu na předloňském MS a loňské olympiádě na zlato, ale o stupínek nejvyšší přišla po pár brankách druhého kola. Udělala chybu, na trať se sice vrátila, ale propadla se na konečné 17. místo.

Shiffrinová získala na šampionátu v Aare po triumfu v super-G druhé zlato, z obřího slalomu má ještě bronz. Z mistrovství světa má už pět zlatých a celkem sedm medailí, jen o jednu méně než americká rekordmanka Lindsey Vonnová.

Tři medaile vybojovala rovněž Vlhová, vítězka obřího slalomu a první slovenská mistryně světa, která byla ještě druhá v kombinaci. „To jsem nečekala a je to skvělé. Doma jsou lidé nadšení a to mě naplňuje,“ radovala se.

Capová byla po prvním kole dvaadvacátá, ve druhém kole udělala chybu v horní části, ale zbytek trati projela čistě a vzhledem k výpadkům soupeřek si o místo polepšila.

Na startu bylo celkem 97 slalomářek. První kolo dojela třiašedesátka z nich a poslední Celine Martiová z Haiti jela skoro dvakrát tak dlouho než Holdenerová.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!