Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kvitové se postaví kometa roku 2018. Japonka, která příliš neumí japonsky

Sport

  6:22
MELBOURNE/PRAHA - Teprve loni začala porážet nejlepší hráčky na okruhu WTA, v sobotu má přitom jednadvacetiletá Naomi Ósakaová šanci získat už druhý grandslamový titul skvěle rozjeté kariéry. A pokud jej Japonka ukořistí, završí historický vzestup – během roku a dvou týdnů se posune ze 72. místa žebříčku na post světové jedničky.

Naomi Ósakaová porazila v semifinále Karolínu Plíškovou. foto: Reuters

Zachránil jí ruku i kariéru. Teď chirurg Kebrle požene Kvitovou za grandslamem

„Určitě je to pro mě velký závazek. Chci ale hlavně vyhrát turnaj, lépe si počínám, když se soustředím jen na jeden cíl,“ nechce si svazovat ruce. „Miluju grandslamy. Pro mě jsou to ty nejdůležitější turnaje, a jelikož jsou jen čtyři za rok, chci na nich samozřejmě předvést to nejlepší,“ usmívá se Ósakaová.

Ve finále australského turnaje má proti sobě mnohem zkušenější Petru Kvitovou. Střetnou se dvě dlouhé vítězné série a je jasné, že jedna z nich skončí. Češka vyhrála jedenáct utkání v řadě, protože úspěšně zvládla generálku Australian Open v Sydney, naproti tomu Ósakaová za sebou neprohrála ve třinácti grandslamových zápasech.

Stín výbuchu Williamsové

O jejím raketovém vzestupu svědčí i to, že zatím stihla vyhrát „jen“ dva turnaje. Ale jaké! Nejprve uspěla loni v březnu v Indian Wells, jemuž se přezdívá „pátý grandslam“, aby se v září postavila svému tenisovému vzoru Sereně Williamsové v tolik diskutovaném finále amerického US Open. „První věc, co mě napadla, byla: Chci hrát proti ní o titul,“ vyprávěla Ósakaová.

Jenže Williamsová se v zápase s nadějnou pokračovatelkou nepředvedla v zrovna pozitivním světle. Američanka doplatila na nepovolené koučování i diskuse s rozhodčím, který jí dokonce udělil trestný game. To Williamsová neunesla a poměrně ostře jej osočila z toho, že je zloděj, k čemuž se přidali i domácí diváci, hlasitě bučící a pískající.

Karolína Plíšková (vlevo) a Naomi Ósakaová.
Soupeřka Karolíny Plíškové v semifinále Australian Open - Naomi Ósakaová.

I ve stínu této kontroverze si Ósakaová připsala první titul „velké čtyřky“, po jehož zisku neudržela slzy a jako by se svému idolu omlouvala. „Serena toužila po svém 24. titulu na grandslamových turnajích. Všichni to věděli, ukazovalo se to i v reklamách. Když jsem ale přišla na kurt, došlo mi, že teď prostě nejsem její fanynka, ale profesionální tenistka.“

Jako první Japonka si připsala titul v grandslamové dvouhře a v sobotu se může stát také první světovou jedničkou ze země vycházejícího slunce. Není proto divu, že ji doma zbožňují. Rodačka z Ósaky (souhra náhod, nebo osud?) se dokonce dostala na sérii poštovních známek.

Sláva s sebou přináší i zájem sponzorů. Bohaté firmy v Asii postrádají dostatek globálně úspěšných sportovců, a japonská kometa je tak vítaným oživením například pro výrobce kosmetiky Shiseido, hodinkářského giganta Citizen nebo automobilku Nissan. Nicméně se občas objeví i úskalí, což ukázala spolupráce s potravinářskou firmou Nissin Group. Společnost totiž před pár dny v reklamním spotu zobrazila Ósakaovou s bílou pletí a typickými europoidními rysy, což v médiích i ve společnosti sklidilo patřičnou kritiku. Podle mluvčího firmy to nemělo tenistku urazit, kreslíř jen hráčku namaloval v tradičním stylu manga, jenž se používá v asijské popkultuře.

Může reprezentovat i USA

V Japonsku se Ósakaová narodila, nicméně ve třech letech se její rodiče, matka Japonka a otec Haiťan, rozhodli odstěhovat se s celou rodinou do Spojených států. Nyní tak mladá tenistka drží dvě občanství (japonské a americké) a podle japonského práva by si měla do 16. října letošního roku, kdy jí bude dvaadvacet, vybrat jen jednu státní příslušnost. Což někteří japonští fandové vnímají s obavami, většina to ale neřeší.

Naomi Ósakaová.

„Jsem na ni hrdý,“ uvedl pro web Japan Times Hiromi Šibata, dvaatřicetiletý muž z Tokia. „Opravdu nezáleží na tom, pod jakou vlajkou startuje, protože to nic nezmění na tom, že má japonské kořeny. Ale uvnitř tajně doufám, že nás bude reprezentovat na domácích hrách.“

„Po pravdě řečeno si nemyslím, že by na mé národnosti tolik záleželo. Pro mě jsem prostě jenom já. A já vím, že způsob, jakým jsem byla vychovávána, je považován za japonský,“ odpovídá tenistka.

Domácí příznivci berou Ósakaovou jako hlavní triumf pro olympijský turnaj v roce 2020, jenž se bude konat na japonské půdě. Pokud reprezentantka v Tokiu uspěje, mohl by se v zemi zájem o tenis ještě zvednout. „Říkala jsem si, že Kei Nišikori je skvělý mužský idol a že by bylo fajn, kdyby tu byla i nějaká žena. Doufejme, že bych tím vzorem mohla být já,“ přemýšlí o budoucnosti Ósakaová.

To, že v Japonsku nežila dlouho, se pochopitelně odráží i v jejích jazykových schopnostech. V Melbourne na kurtu po semifinálové výhře nad Karolínou Plíškovou sice fanouškům poděkovala v japonštině, nicméně na větší jazykové experimenty si netroufá, i proto si na tiskové konference s žurnalisty krajany raději bere tlumočníka.

Na jaké otázky se jí budou novináři ptát po sobotním finále s Petrou Kvitovou? „Sledovala jsem ji ve finále Wimbledonu, takže vím, že je to vynikající tenistka. Určitě to bude těžké,“ věštila ve čtvrtek Japonka. „Ale je to neskutečné, loni jsem byla na žebříčku okolo sedmdesátého místa, takže jsem opravdu šťastná za to, kde jsem teď,“ culila se dosavadní světová čtyřka. Během turnaje se už posunula na číslo dvě.

Zůstane jí, nebo si ještě polepší? Vítězka totiž bere titul i světový trůn.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!