130 let
Dopingová laboratoř.

Dopingová laboratoř. | foto: ČTK

Doping připravil o olympiádu přes 100 sportovců

Sport
  •   20:14
LONDÝN - Více než stovce sportovců zabránil pozitivní dopingový test v účasti na olympijských hrách v Londýně. Krátce před startem her to oznámila Světová antidopingová agentura (WADA).

"Za šest měsíců do 19. června bylo potrestáno minimálně 107 sportovců," uvedl dnes šéf WADA John Fahey na zasedání Mezinárodního olympijského výboru. "Těžko říct, kolik z nich by se kvalifikovalo, ale byl to jejich cíl a jsem rád, že mohu říct, že tu s námi v Londýně nejsou," dodal.

Testovat se bude i během olympiády

Hry sice slavnostně odstartují v pátek, ovšem období, kdy jsou sportovci testováni jako při soutěži, začalo otevřením olympijské vesnice 16. července. "Tahle námaha v době před hrami přináší své ovoce. Dopující by si měli uvědomit, že šance uniknout odhalení je teď nejmenší v historii," uvedl Fahey.

Během londýnských her bude otestováno kolem 6250 vzorků, tedy více než na jakýchkoli jiných OH. Před čtyřmi lety v Pekingu bylo 20 dokázaných dopingových případů, z toho šest se týkalo koní. Byl to pokles oproti 26 hříšníkům z Atén 2004.

Autor: ČTK