130 let

Lucie Hradecká. | foto: Reuters

Rozhovor

Hradecká radí fedcupovým nováčkům: Kdo se bude stranit, nezapadne

US Open
  •   17:19aktualizováno  19:07
PRAHA - Letos už odehrála 11 zápasů a 9 z nich vyhrála. Tenistka Lucie Hradecká má za sebou povedený start do sezony, na nějž by ráda navázala i při víkendovém utkání Fed Cupu s Kanadou. „Zase to bude super týden,“ těšila se před odletem do Québeku.

V 29 letech bude jasně nejzkušenější hráčkou vedle tří debutantek - Karolíny Plíškové, Terezy Smitkové a Denisy Allertové. „Těším se tam s nováčky. Když budou mít holky nějaké otázky, tak jim ráda odpovím,“ řekla 122. hráčka světa.

Tak třeba: Jaké jsou povinnosti hráče v českém fedcupovém týmu?
Určitě týmový duch. Český tým měl vždycky výhodu proti ostatním, že jsme neskutečně týmové. Máme týmovou pohodu. Nezapadne nikdo, kdo se bude stranit a bude na pokoji. U nás se žije týmově.

Dostane Hradecká šanci?

Čistě dle žebříčku je Lucie Hradecká z Češek nejníže postavenou tenistkou. Přesto není zdaleka vyloučené, že by mohla dostat o víkendu šanci - ať už kvůli zkušenostem, nebo i kvůli kladnému vztahu ke quebecké hale. „Uvidíme, jaký bude povrch, jak to bude které sedět. Musíme si zvyknout na odskoky, jak to sjíždí, či nesjíždí, a komu to vyhovuje víc. Důležitý bude i zdravotní stav,“ nastínil kapitán Petr Pála faktory, podle nichž určí roli týmové dvojky.

Češkám bude hrát do karet absence Eugenie Bouchardové, největší kanadská hvězda se kvůli velkému vytížení omluvila.

Musela jste vy kvůli týmu měnit plány?
Tou dobou jako Fed Cup se hraje turnaj v Midlandu, který patří mezi mé docela oblíbené. Ale reprezentuju samozřejmě strašně ráda. Po Fed Cupu zůstávám v Americe a jedu šňůru v Brazílii, Mexiku, pak Indian Wells, Miami...

Takže se po Québeku pojedete ohřát.
Přesně tak, v Québeku se zchladit, pak ohřát. Díky výsledkům z poslední doby jsem se přiblížila ke stovce žebříčku, tak chci hrát turnaje, abych měla šanci se dostat do hlavní soutěže Roland Garros rovnou.

Vy máte Québec ráda, že? V roce 2012 jste hrála na tamním turnaji finále singlu, v dalších dvou letech finále čtyřhry, z toho loni vítězné...
Mám velice pěkné vzpomínky. Líbí se mi tam. Doufám, že si je nezkazím. Hrává se tam po US Open, kdy bývá venku trošičku jiná teplota. Ale doufám, že nám v hale zatopí.

Máte ráda zimu, nebo jste teplomilná?
Mám ráda sníh na horách, ale jinak mám radši léto.

Bude to výhoda, že se Fed Cup bude hrát ve stejné hale? Sedí vám?
Nevím, jaký udělají povrch. Co jsem se bavila se Slovenkami, tak když u nich loni hrály, udělali to pomalejší. Normálně na turnaji je tam guma, strašně rychlá, což mi vyhovuje. Ale uvidíme, co přichystají.

Zleva Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká zapózovaly 10. listopadu v Praze s...
Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Klára Koukalová, Andrea Hlaváčková a Barbora...
Lucie Hradecká přehrála Anu Ivanovičovou.
Ana Ivanovičová (vlevo) a Lucie Hradecká.

Jak hodně vás potěšil úspěšný start do sezony?
Jsem spokojená. Kdyby to takhle šlo na každém turnaji vyhrát čtyři, pět zápasů, tak se určitě zlobit nebudu. Ale člověk musí pořád makat, nesmí usnout. Jede se dál. Když člověk vyhrává, tak i víc chce.

Autor: