Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Marquezovi stačí k zisku titulu MotoGP dojet před rivalem. První pokus má v neděli

Sport

  17:22
Motegi (Japonsko) - Španělský motocyklista Marc Márquez bude mít v neděli ve Velké ceně Japonska první šanci získat s předstihem další titul mistra světa MotoGP. Čtyřnásobný šampion elitní kategorie má před 15. závodem sezony na domácím okruhu Hondy náskok 77 bodů před Andreou Doviziosem a v neděli mu bude stačit, pokud italského rivala nechá za sebou.

Marc Marquez slaví vítězství ve Velké ceně Španělska v MotoGP. foto: ČTK/AP

Osm bodů a může slavit. Hamilton je blízko titulu ve formuli 1

Pokud na okruhu v Motegi Doviziosa porazí, bude mít celkově sedmou mistrovskou trofej jistou bez ohledu na další výsledky. Právě v Japonsku zpečetil i dva ze svých předchozích triumfů v letech 2014 a 2016, šampionem královské třídy se stal i v roce 2013 a vloni. „Budeme mít první mečbol, ale náš cíl je stejný jako kterýkoliv jiný víkend. Chceme dobře začít v prvním tréninku a být připraveni na boj o vítězství,“ prohlásil Márquez.

Stupně vítězů po závodě MotoGP. Zleva: Marc Márquez, Jorge Lorenzo a Dani...
Španělský jezdec MotoGP Marc Marquez.

Dovizioso může naději na titul udržet jen v případě, že Márqueze porazí a neskončí přitom hůř než třináctý. Pokud dojede na stupních vítězů, nezáleží na umístění španělského rivala za ním. Čtvrté místo by znamenalo, že Márquez nesmí dojet lépe než šestý, pokud by byl Ital klasifikován od pátého do třináctého místa, musel by zároveň Márqueze porazit alespoň o tři místa.

Pětadvacetiletý Španěl si nehodlá připouštět zbytečný tlak. Pokud by v Japonsku první šanci nevyužil, bude mít možnost ve zbývajících třech závodech sezony vše napravit. Před motocyklisty jsou ještě Grand Prix v Austrálii, Malajsii a ve Španělsku.

Autor: