130 let
MInistr školství Josef Dobeš.

MInistr školství Josef Dobeš. | foto: ČTK

Ministerstvo školství uvolní na české MS biatlonistů 100 milionů

Sport
  •   16:35
JIHLAVA - Ministerstvo školství uvolní sto milionů korun na mistrovství světa v biatlonu, které v roce 2013 bude hostit Nové Městě na Moravě. Dalšími 60 miliony korun podpoří šampionát Kraj Vysočina a 30 milionů přidá Nové Město na Moravě. Šampionát se uskuteční od 7. do 17. února 2013.

"Projekt nepovažujeme za megalomanský. Vysočina je známá střídmostí a skromností. Projekt vidíme jako smysluplný a promyšlený na rozdíl od jiného historického projektu světového šampionátu a má garanci, že budou dodrženy podmínky, které si ministerstvo nastavilo," uvedl na úterní tiskové konferenci v Jihlavě ministr školství Josef Dobeš v evidentní narážce na šampionát v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009.

Ten tehdy obdržel z veřejné sféry mnohem větší podporu. Převážně na vybudování infrastruktury získal přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal asi 165 milionů. Organizační výbor pro samotné uspořádání závodů šampionátu hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Akce skončila dluhem bezmála 112 milionů korun u 105 organizací.

"Víme, že budeme podporovat projekt, který má minimálně padesát procent samofinancování. To je v tomto případě bohatě i s rezervou splněno. Proto jsme připraveni do tohoto projektu jít," dodal ministr a vyzdvihl také dobré klimatické podmínky pro lyžování a biatlon na Novoměstsku.

MS má být nejvýznamnější akcí na Českomoravské vysočině v historii. Už v příštím roce se v Novém Městě uskuteční od 9. do 15. ledna Světový pohár v biatlonu, který bude generálkou na šampionát.

Mistrovství světa? Sen českých biatlonistů

"Chceme uspořádat hezké mistrovství světa. Nastavili jsme si jasná pravidla financování, nechceme rozhazovat peníze tam, kde nemusíme," poznamenal předseda organizačního výboru Jiří Hamza, který věří, že MS navštíví 150 až 200 tisíc diváků. "Chtěli bychom dostat Nové Město v biatlonu tam, kde je italské Val di Fiemme v klasickém lyžování," dodal Hamza.

Uspořádání MS naplní dlouhodobý sen českých biatlonistů. "Po rozdělení Československa jsme hledali dlouho místo, kde by mohlo být centrum českého biatlonu. Našli jsme ho v Novém Městě," řekl předseda biatlonového svazu Václav Fiřtík. "Vývoj světového biatlonu ale nespí. Před letošním mistrovství světa v klasickém lyžování vybudovali v Oslu areál, kde vytěžili hlínu a místo vylili betonem. Na to si netroufáme. Ale vybudujeme areál na potřebné úrovni," doplnil Fiřtík.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek konstatoval, že novoměstský areál je nejznámější sportovní lokalitou v kraji s celoevropským přesahem a zaměřenou nejen na zimní sporty. Od 12. do 14. srpna se totiž v Novém Městě premiérově uskuteční Světový pohár v závodě horských kol. V dalším měsíci přivítá Českomoravská vysočina od 20. do 25. září Světový pohár v letním biatlonu.

Součástí tiskové konference bylo memorandum o podpoře mistrovství světa 2013, které podepsalo šest subjektů. Za ministerstvo školství Josef Dobeš, za Kraj Vysočina hejtman Jiří Běhounek, za Nové Město starosta Michal Šmarda, za Český svaz biatlonu předseda Václav Fiřtík a za poslední dva partnery SK Nové Město a organizační výbor mistrovství světa Jiří Hamza.

Autor: ČTK