Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

MOV může vyloučit z olympiády jak atlety, tak i ostatní ruské sportovce

Sport

  12:30
LAUSANNE - Mezinárodní olympijský výbor se v úterý v Lausanne setká s představiteli sportovních federací a na programu jednání bude i účast ruských atletů na hrách v Riu de Janeiro. V pátek rada atletické federace IAAF prodloužila Rusku zákaz startu na mezinárodních soutěžích kvůli nedostatečnému pokroku antidopingových reforem v zemi.

Coe nechce na OH ruské atlety. Vyloučí MOV celý ruský sport? foto: ČTK/AP

V sobotu MOV rozhodnutí rady IAAF podpořil a uvedl, že trest pro ruské sportovce plně respektuje. Někteří funkcionáři MOV se nicméně nechali slyšet, že by někteří ruští atleti přece jen mohli na hrách v Riu závodit jako nezávislí sportovci, tedy nikoli pod ruskou vlajkou. Museli by ale splnit určité podmínky.

Rusko napjatě čeká na výsledek dnešní schůzky, i když ministr sportu Vitalij Mutko už po sobotní reakci MOV nevidí účast atletů v Riu reálně. Ruská atletická federace proto zvažuje, že se obrátí na sportovní arbitráž CAS.

Mottem setkání má být otázka individuální a kolektivní zodpovědnosti za doping. Podle německých médií je i proto v Lausanne možný ještě jiný scénář, totiž vyloučení všech ruských reprezentantů ze srpnové olympiády.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...