130 let

Tomáš Satoranský se snaží projít přes Bruna Fernanda. | foto: Reuters

Na kritiku odvětil Satoranský českým rekordem. ‚Museli jsme rychle zapomenout,‘ je si vědom

Sport
  •   7:03
Chicago - Tomáš Satoranský dal proti Atlantě 27 bodů – nejvíc, co kdy Čech v zápase NBA nastřílel. V Chicagu doufají, že je to obrat k lepšímu.

Basketbalista Tomáš Satoranský prožil skvělé poslední měsíce. V únoru se osmadvacetiletému rodákovi z Prahy narodila dcera. Pak odešel z utrápeného Washingtonu a podepsal kontrakt s Chicagem, který z něj udělal nejlépe placeného českého sportovce. V září navíc dovedl Čechy k historickému šestému místu na světovém šampionátu v Číně.

Úvod nového ročníku NBA však zastihl dvoumetrového rozehrávače v nedobré herní pohodě, která se přenesla i na celý tým Chicaga. Borci z „větrného města“ promarnili hned v prvním zápase solidní náskok proti slabému Charlotte, což předznamenalo podprůměrné výkony v dalších duelech. Tým, který měl podle expertů ve Východní konferenci útočit na play off, padl s Indianou a vyloženě se ztrapnil proti outsiderům z New Yorku a Clevelandu. 

Kritika se snášela na všechny včetně Satoranského. Kvůli lukrativnímu kontraktu, zaručujícímu českému basketbalistovi celkem 30 milionů dolarů za tři roky, se mu změnila pozice v týmu a najednou se od něj čekalo víc. Statistiky jako po zápase s Knicks (2 body, 5 asistencí) nebo proti Charlotte (2 body, 3 asistence) si už prostě jako hráč základní pětky nemůže jen tak dovolit. A nic naplat, že Satoranský nikdy nebyl vyloženě střílející hráč a k asistenci mu musí dopomoci spoluhráči úspěšnou střelbou, což v úvodu sezony drhlo. 

Tomáš Satoranský se snaží projít přes Bruna Fernanda.
Basketbalista Chicaga Tomáš Satoranský se snaží obejít protihráče z Clevelandu.

Fanoušci začali na sociálních sítích volat po změně základní sestavy. Do ní se měl místo Satoranského přesunout nadějný nováček Coby White, který sice pro spoluhráče pozice příliš nevytváří, v přípravě i úvodu sezony ale předvedl několik solidních střeleckých představení. Kritika českého rozehrávače vyburcovala. Když se navíc přidal ztracený zápas s favorizovanými Lakers, ve kterém Chicago promarnilo nadějný devatenáctibodový náskok, řekl si Satoranský dost. „Byli jsme všichni hodně frustrovaní a já se rozhodl, že to budu ventilovat větší agresivitou v dalším zápase,“ říkal Satoranský ve středu večer po duelu s Atlantou. 

V souboji mladých týmů s ambicemi na play off za to borec s 31 na dresu od začátku vzal a sedmi body v první čtvrtině pomohl svému týmu ke dvoucifernému vedení. O to už borci z Chicaga nepřišli hlavně zásluhou Satoranského, který si 27 body vylepšil osobní maximum a zároveň stanovil nový český střelecký rekord NBA, který sám držel od února 2018. Navíc byl i efektivní při střelbě, když na své body spotřeboval jen 13 střeleckých pokusů a trefil i čtyři trojky. 

Přidal osm doskoků a sedm asistencí a stal se jednoznačně nejlepším hráčem zápasu. Také totiž skvěle ubránil hlavní hvězdu soupeře Traeho Younga, který v sezoně ještě nedal pod 29 bodů, ale v duelu se Satoranským skončil jen na devíti. „Museli jsme rychle zapomenout na to, že jsme skoro porazili jeden z nejlepších týmů a museli se vzchopit na jiném hřišti. To se povedlo a snad to pro nás bude zlomový moment. Doufám, že tohle utkání nám pomůže, protože jsme v něm byli kompaktní po celých 48 minut, a jsem rád, že se mi podařilo dovést kluky k tomuhle vítězství i s novým osobním rekordem,“ dodal spokojeně Satoranský.

Autor: Jakub Eichler