Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nástupkyně Kvitové a spol.? Český tenis má v rukávu několik es v čele se sestrami Fruhvirtovými

Sport

  17:29
Praha - Při pohledu na žebříček WTA se český fanoušek pousměje. V elitní světové třicítce totiž nalezne hned pět domácích tenistek. V druhém sledu vyhlížejí postupný růst i další hráčky v čele s Marií Bouzkovou, Kateřinou Siniakovou či Barborou Krejčíkovou. Tím však výčet českých nadějí ženské dvouhry nekončí. Před branami velkých turnajů totiž číhají juniorské zázraky.

Linda (vpravo) a Brenda Fruhvirtovy. foto: ITF

Když se v loňském roce sešlo trio Linda Fruhvirtová, Brenda Fruhvirtová a Nikola Bartůňková, bylo z toho pro český tenis zlato z mistroství světa hráček do 14 let (družstev). V té době nejvyšší věkové hranice dosahovala jen Linda, její mladší sestra pomohla i jako dvanáctiletá, ve třinácti přidávala body i Bartůňková.

Minulý týden zaujala širší sportovní obecenstvo zpráva, že mladší ze sester Fruhvirtových ovládla turnaj v Les Petits. Neoficiálnímu mistroství světa do 14 let kralovala Brenda jako vůbec nejmladší v historii. Šok? Ani ne, však o rok dříve ve francouzském Tarbes, tedy na stejném místě, slavila triumf její sestra Linda.

Obě dívky se mimo titulů z Pardubické juniorky zaskvěly například i na Orange Bowl, jedno z největších juniorských turnajů světa. Starší Linda si dokonce vyzkoušela trénink s fedcupovým týmem.

Chválou na obě dvě české hráčky nešetří ani světová elita. Samá pozitiva byla v minulosti slyšet na obě sestry z úst grandslamové vítězky Samanthy Stosurové, chorvatského hráče Borny Čoriče či od samotného kouče Sereny Williamsové Patricka Mouratogloua, v jehož akademii obě dívky trénují.

A kdo dál?

Čeští fanoušci nemusí smutnit, kdyby se sestry Fruhvirtovy vypařily ze scény. Extrémní talent v sobě totiž hýčká i výše zmíněná Nikola Bartůňková. Ta dokonce kraluje evropskému žebříčku hráček do 14 let, a to i přestože je jí teprve třináct.

No a co další? Hned za Bartůňkovou se skrývá další supertalent Sára Bejleková. Mezi staršími, tedy šestnáctiletými, je evropskou šestkou patnáctiletá Linda Nosková.

Ženský tenis tedy nemusí žít v obavách, co bude po éře Petry Kvitové, Karolíny Plíškové či Barbory Strýcové. V rukávu má totiž hned několik es.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...