Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejlepší rady, ale i nenechavé prsty? Jak dostal otčím Ziona do potíží

Zion Williamson v dresu New Orleans. foto: Reuters

Jeden z hlavních taháků sportovní Ameriky by u restartu NBA hodně scházel. Basketbalisté New Orleans zatím pokračují v přípravě v Disney Worldu bez hvězdného nováčka Ziona Williamsona. První hráč loňského draftu se z rodinných důvodů odpojil od týmu a odcestoval z přípravného kempu domů.
  7:36

Klub oznámil, že čerstvě dvacetiletý Williamson se později k mužstvu opět připojí, neupřesnil ale kdy a zda přijde o zápasy. „Jeho rozhodnutí opustit kampus NBA a být s rodinou naprosto akceptujeme,“ uvedli Pelicans.

Restart sezony přerušené pandemií koronaviru je v uzavřeném areálu Disney Worldu u Orlanda naplánován na 30. července. Williamson bude muset při návratu vyhovět karanténním podmínkám, které předepisují různě dlouhou izolaci podle důvodu opuštění „bubliny“. Navíc by měl být denně testován na covid-19.

Oč přesně jde, to americká média zatím nevypátrala. O drobnost však asi nepůjde. Williamsonův spoluhráč J. J. Redick ve svém podcastu prohlásil, že „s ním soucítí“.

„Budeme se snažit, abychom to zatím zvládli i bez něj. Soucítím s ním, je to hrozné, celá sezona je pro něj jak jízda na horské dráze,“ poznamenal Redick.

Ovšem ví se, že to není v posledních dnech poprvé, co má populární Zion kvůli rodině těžkou hlavu.

Není tak úplně vyloučeno, že jeho otčím Lee Anderson dostal Williamsona do velkých potíží.

V souvislosti se žalobou hráčské agentky Giny Fordové na Ziona pro porušení smlouvy se objevily dokumenty, podle kterých si Anderson před dvěma lety převzal 400 000 dolarů od kanadského agenta Slavka Durice. Anderson měl výměnou za půjčku zajistit, že jeho nevlastní syn nastoupí na tu správnou školu.

A to by bylo pro Williamsona nepříjemné, mohl by přijít nejen o dobrou pověst, ale zpětně také o amatérský status. Fordová by byla o krok blíž, aby se svou žalobou na 100 milionů dolarů uspěla (či spíš aby inkasovala o několik řádů nižší mimosoudní vyrovnání).

Potíže by nastaly také slavné škole Duke, pro kterou je basketbalový tým zlatým dolem a tresty od NCAA by pocítila.

Williamsonovi právníci jdou však do protiútoku, Durice viní z pokusu o podvod. A Duric? Ten pro změnu nyní tvrdí, že byl podveden někým, kdo se vydával za zástupce Williamsonovy rodiny.

O Lee Andersonovi v souvislosti se Zionem ještě jednou, tentokrát jen v dobrém.

Built for this

2. července 2020 v 18:11, příspěvek archivován: 18. července 2020 v 23:18

Koronavirovou pauzu využil dvacetiletý talent k tomu, aby na sobě zapracoval. Odhodlal se ke změnám ve své hře. „Vrátil jsem se k bodu číslo jedna a pracoval na základech,“ svěřil se Williamson po vstupu do tréninkového kempu v Disney Worldu. „Cítil jsem se, jako by mi znovu bylo pět let, kdy jsem začínal.“

Ale zároveň Zion slíbil, že se jeho obdivovatelé od něj mohou těšit na širší repertoár herních dovedností.

Andersona každopádně vychválil neworleanský kouč Alvin Gentry: „Zionův otčím odvedl skvělou práci, když s ním dennodenně pracoval. Zajistil, by se Zion vrátil ve fyzické formě. Hodně zlepšil střelbu. I když jsme se dlouho neviděli, je teď rozhodně lepší.“

Autoři: