130 let

Jan Hrdina (vpravo) gratuluje Davidu Výbornému ke vstřelení gólu Columbus Blue Jackets. | foto: ČTK

Nejsme primadony, přežijeme to

Sport
  •   15:54
COLUMBUS/PRAHA - Na olympiády měl zatím smůlu. Přišel o zlaté Nagano i Salt Lake City, zato nechyběl od roku 1996 na jediném mistrovství světa. Kapitán šampionů z Vídně David Výborný včera oslavil jedenatřicáté narozeniny a před svou premiérovou účastí na turnaji hraném pod pěti kruhy tvrdí: "Doufám, že olympiáda bude medailovým zpestřením sezony."

LN Možná si z vás budou spoluhráči v Turíně trochu utahovat. Na olympiádě budete stejný bažant jako třeba benjamínek Rostislav Olesz.
(směje se) Tak to je možné. Uvidíme, s čím kluci přijdou.

LN Přemýšlel jste už o své roli v kabině? Při mistrovství světa býváte jasným lídrem. Jste kapitán, vybíráte hudbu...
Bude tam spousta zkušených starších hráčů. Hlavní je, aby se nám dařilo. Potom je úplně jedno, kdo je kapitán, kdo to bude mít nejvíc na triku a takovéhle pitomosti.

LN Vzpomenete si, co jste dělal v době olympiád v Naganu a Salt Lake City?(přemýšlí) Při Salt Lake City jsem byl na Floridě a v době Nagana jsme byli společně s Frantou Kaberlem ve Švédsku v MoDo a hodně jsme turnaj sledovali.

LN Právě František Kaberle má stejný osud jako vy. Desetkrát byl na mistrovství světa, pětkrát získal titul, ale olympiáda jej až dosud míjela.
Zrovna nedávno jsme hráli v Carolině, ale bohužel jsem si s ním nepopovídal. Hned jsme zase cestovali, člověk na to nemá čas.

LN Oba jste se nakonec olympijské nominace dočkali. Těší vás to hodně?
Člověka vždycky potěší, když je o něj zájem. Bude to pro mě něco nového, ale už mám přece jenom nějaký věk, takže tomu nedávám takovou důležitost, jako kdyby mi bylo dvacet.

LN Co pro vás znamená, že je v nominaci i symbol naganského úspěchu Dominik Hašek?
Je to dobré pro nás všechny. Má zkušenosti s velkým hokejem a letos se mu zase daří. Jsem za to rád.

LN Nemrzelo vás, že kouč Alois Hadamczik během své zámořské cesty navštívil téměř všechny vytipované hráče, ale zrovna vás v akci neviděl?
Trenér mi dvakrát volal a víceméně mi řekl už na začátku, jaká sestava by měla být jistá. Je úplně jedno, jestli vás trenér vidí nebo nevidí v jednom zápase. V něm se vám zrovna nemusí dařit.

LN Columbus je teď především díky vašim důležitým bodům pořádně rozjetý. Vydrží vám forma i na únor?
Abych řekl pravdu, cítím se docela unavený. Týmu i mně osobně se ale daří a snad to vydrží. Nejhorší je, když je to opačně. Člověk je unavený a do toho se ještě nevede.

LN Myslíte, že vás olympiáda vyburcuje? Nebo je to v průběhu náročné sezony jenom nepříjemná povinnost?
Je to zpestření. A já bych byl moc rád, kdyby to bylo medailové zpestření.

LN Znamená to, že se už do Turína těšíte? Jak informují americká média o přípravách her?
Moc se o tom tady nemluví. Zatím to taky neřeším a soustředím se jen na NHL.

LN Nezajímá vás ani kompletní česká nominace a výsledky v ostatních sportech?Moc ne. Nestíhám sledovat televizi, obden máme zápas... Zatím se o tom nebavíme ani s klukama v kabině, nechávám tomu volný průběh.

LN Zaznamenal jste alespoň, že Turín by mohl být nejúspěšnější českou zimní olympiádou? Jakub Janda vyhrál Turné čtyř můstků, Kateřina Neumannová zase vítězí v závodech Světového poháru...
Na internetu jsem si jen přečetl, že Janda vyhrál nějaké závody. Sleduju totiž hlavně fotbal a hokej.

LN Nehrozí hokejistům právě kvůli enormnímu vytížení v NHL problém s koncentrací na důležitý turnaj?
Sejde se tam podobná sestava jako na mistrovství světa, takže by to problém být neměl. A pokud bude, tak se to bude úplně stejně týkat i ostatních. Kdo se dřív zorientuje, má větší šanci.

LN Proti ale bude časový posun. Máte zkušenosti s tím, co udělá změna s tělem, když není čas na aklimatizaci?
Tak tohle problém určitě bude. Hlavně se spaním. Vymlouvat se na to ale nemůžem.

LN Česko žije olympiádou už týdny. Proběhl dokonce výzkum veřejného mínění a podle něj se počítá s tím, že hokejisté přivezou medaili. Nebojíte se toho tlaku?Každý z nás se zatím opravdu soustředí jen na svůj klub. Na olympiádu začneme myslet až tam přiletíme.

LN Studoval jste alespoň soupeře? Kdo patří podle vás mezi spolufavority?
Já zatím ani pořádně nevím, koho máme ve skupině. Vím jen, že je tam Kanada...

LN Hry mají oproti mistrovství světa svoje zvláštnosti. Jednou z nich je ubytování ve společné vesnici a podmínky prý v ní budou velmi spartánské.
Nikdo z nás ale není žádná super primadona, že by to nemohl přežít. S tím nebudou žádné potíže.

LN Nezvyklá je i atmosféra. Zašel byste si rád zafandit na nějaký jiný sport?
Baví mě skoky na lyžích. Možná bych se kouknul i na nějaký sjezd nebo běžky.

LN Máte mezi českými olympioniky kamarády?
To ne. Znám se spíš s fotbalisty, ale těm budu držet palce až v létě. (směje se)

LN Před mistrovstvím světa vždy žertujete, že je to váš soukromý boj o Stanley Cup. Čím je pro vás ale olympiáda? Znamená větší prestiž než šampionát?
Ne! Já to řadím nastejno, jediný rozdíl je v tom, že olympiáda se hraje jednou za čtyři roky a je těžší se na ni dostat.

Autoři: Lidové noviny