Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Nemohou do ulic, tak trénují doma. Čínští běžci krouží kvůli koronaviru kolem postele

Sport

  14:49
Praha - Nemohou do ulic, tak se připravují doma. Čínští běžci se kvůli koronaviru rozhodli trénovat uvnitř svých domů a našli plno zajímavých způsobů, jak se udržet v kondici. Někteří obíhají postele, jiní zas naběhají 100 kilometrů v obývacím pokoji.

Ilustrační foto foto: Reuters

Přestože lidé v Číně nemohou bezpečně vyběhnout do ulic kvůli koronaviru, svou kondici udržují doma. Mezi tamními milovníky běhu se totiž rozmohl jakýsi domácí maraton.

„Od Jarního festivalu jsem ještě nezastavil svůj trénink,“ řekl šestatřicetiletý obyvatel Čchang-čchunu Wang Yang. Jako velký fanoušek maratonu s více než čtyřletou závodnickou zkušeností se úspěšně přihlásil na Čchung-čchingský prosincový maraton. A aby si vylepšil osobní rekord, během ledna naběhal 251 km. Tréninkový plán, jehož vrcholem měl být květnový závod, však narušil koronavirus, a tak se rozhodl trénovat doma.

„Trénuji na běžeckém pásu. Dělám pomalé vytrvalostní běhy, vykonávám silová cvičení, jako jsou dřepy, mrtvé tahy či prkna,“ komentuje svůj domácí trénink. A dodává: „Cítím se velmi depresivně, ale zdraví a bezpečnost jsou hlavní principy běhu.“

Podobně se cítí i šestačtyřicetiletá Jin Lili, vedoucí týmu Changchun Running Lovers. Aby její celek nestrádal, každý den v sedm hodin večer zahájí se svými parťáky videokonverzaci. Vzájemně se tak povzbuzují a mluví o svém tréninkovém procesu i progresu. „Jsme si vědomi, že za poslední dva měsíce nenaběháme to, co během minulého roku. Jsme však zodpovědní za sebe a za ty, kteří jsou vedle nás. Takže jsme se rozhodli neběhat venku, ale organizovat domácí cvičení, která zahrnují běh na místě či silový trénink,“ řekla hlavní iniciátorka týmu.

Na sociálních sítích se dokonce začaly překonávat rekordy. Běžec jménem Pan z města Chang-čou zvěřejnil na internetu svůj nový běžecký rekord. Na domácí trati, která vedla kolem dvoulůžkové postele a měřila osm metrů, kroužil pět hodin. Dočkal se rychlé odpovědi. Cheng Dadu mu totiž zaslal svůj výkon a stanovil tak nový rekord – 8 hodin a 6 minut.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...