130 let

Padouch Djokovič v australských kleštích. Neprošel kontrolou, jako neočkovaný předložil ‚špatné razítko‘

Sport
  •   17:20aktualizováno  6. ledna 9:02
Sága kolem příletu Novaka Djokoviče do Austrálie nabírá další rozměr. Když tenista ve středu přicestoval do Melbourne, úřady mu oznámily, že kvůli neplatnému vízu musí zemi opustit. Srb však toto rozhodnutí napadl u soudu, který bude jeho případ projednávat v pondělí. Do té doby zůstane první hráč světa v karanténním hotelu.

Djokovič do Austrálie dorazil ve středu pozdě večer tamního času a uvízl na letišti, protože nezažádal o typ víza pro osoby, které chtějí uplatnit výjimku z povinného očkování proti covidu. 

Srb v úterý oznámil, že mu ji organizátoři Australian Open udělili, neuvedl však důvod. A ten nenašly ani australské úřady na letišti. 

Novak Djokovič v semifinále Turnaje mistrů.

Verdikt o jeho deportaci zdůvodnily v prohlášení: „Nepředložil náležitý důkaz pro splnění vstupních požadavků a jeho vízum bylo zrušeno. Lidé, kteří nejsou naši občané a nemají platné vízum při vstupu do země, nebo ti, kterým bylo vízum zrušeno, budou zadrženi a vyhoštěni.“

„Pravidla jsou pravidla a neexistují žádné speciální případy,“ vzkázal australský premiér Scott Morrison.

Djokovič se proti tomu odvolal a bude čekat na pondělní verdikt soudu. 

S problémy se potýkal hned po příletu do Melbourne. „Nemůže projít kontrolou, protože člen jeho týmu udělal kritickou chybu, když zažádal o druh víza, který není pro ty, kteří obdrželi výjimku z očkování,“ napsal deník Times.

Tenistu vyslýchali na letišti dlouho do noci, srbský Telegraf s odvoláním na Djokovičova otce uvedl, že: „S nejlepším tenistou světa se zachází skandálně a jako s kriminálníkem. Je ve vazbě, hlídají ho dva policisti a nemá přístup k mobilu a nemůže se spojit s nikým z týmu.“

Pomoc Djokovičovi nabídl srbský prezident Aleksandar Vučič. „Řekl jsem našemu Novakovi, že je s ním celé Srbsko a že naše úřady dělají, co mohou, aby to obtěžování nejlepšího tenisty světa okamžitě skončilo,“ uvedl Vučič v prohlášení na instagramu.

Apeloval však marně.

Stále chybí důkazy o povaze výjimky

Zatímco ve vlasti svého hrdinu podporovali, u protinožců se vůči Srbovi už od středy dopoledne vzedmula vlna nevole. Právě kvůli nejasnostem, proč speciální povolení dostal.

„Djoker se změnil v Jokera a nemravně se pasoval do role padoucha před tím, než se pokusí ovládnout tenisový svět,“ pustil se do prvního hráče světa list West Australian.

S jednoznačným vzkazem přispěchal i premiér Morrison: „Očekáváme jeho prezentaci a předložení důkazů, které podporují, že dostal výjimku. Pokud budou důkazy neuspokojivé, nebude se s ním zacházet jinak. Neměla by být speciální pravidla pro Novaka Djokoviče. Ani náhodou.“

Přední australský politik tak reagoval na úterní strohé oznámení, v němž Srb uvedl pouze, že výjimku obdržel. Žádné podrobnosti, žádné vysvětlení. Organizátoři úvodního grandslamu sezony prozradili jen, že Djokovičovu žádost posuzovaly dvě nezávislé expertní komise.

„Bohužel, když jste globální sportovní superstar, pravidla jsou jiná, i když jste neprokázal žádný respekt vůči viru, který za poslední dva roky nakazil téměř 300 milionů lidí po celém světě,“ napsal deník Canberra Times.

„Je to opravdová facka do tváře obyvatelů státu Victoria, kteří v posledních dvou letech žádali o výjimky kvůli řadě věcí - neočkování, možnost navštívit blízké, účast na pohřbu nebo rozloučení s rodinnými příslušníky v domovech seniorů - a znovu a znovu jim je zamítali,“ kroutil hlavou televizní reportér Shane McInnes.

Australanům se nedivte, jejich země totiž bojovala s koronavirem uzávěrou hranic a dlouhými lockdowny. 

Téměř 90 procent lidí starších 16 let tam obdrželo dvě dávky vakcíny. Vysoká proočkovanost byla podmínkou pro uvolnění poslední uzávěry, ale varianta omikron tam v posledních dnech přinesla rekordní přírůstky nakažených v řádech desítek tisíc lidí denně.

A na samotném grandslamu je vakcína povinná nejen pro hráče, ale i pro všechny pořadatele, diváky či prodavače ve stáncích v areálu.

Kritika i ze světa

Nesouhlas se na Srba nevalil jen z Austrálie.

„Opravdu nevím, co na to mám říct. Myslím, že kdybych nebyl očkovaný já, tak bych výjimku nedostal,“ poznamenal 19. deblista světa Jamie Murray na úterní tiskovce po utkání ATP Cupu.

„Dovedu si představit, že část australské veřejnosti Djokoviče uvítá nepřátelsky. Ale myslím, že na to už je zvyklý,“ vzkázal pro iDNES Premium srbský novinář Saša Ozmo.

Sportovní promotér a pořadatel akce WTA v Ostravě Tomáš Petera pak nastínil přesah, který Srbova kauza vysílá: „Nedává dobrý signál veřejnosti a sportovnímu prostředí. Může vzniknout obří chaos. Co když si další celebrity, jako třeba LeBron James, před olympiádou řeknou, že se nedají očkovat? Co si pak počnou pořadatelé velkých akcí?“

A nyní už je jasné, že Srb nebude mít klid ani na dalších turnajích. 

Autoři: kuč, ČTK