Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Obrovská smůla. Kornfeil pět kol před koncem přišel kvůli penalizaci o svůj první triumf v Moto3

Sport

  12:45
ASSEN - Jakub Kornfeil útočil v motocyklové Velké ceně Nizozemska na premiérové vítězství v kariéře, ale o životní výsledek v Moto3 jej připravila penalizace.

Jakub Kornfeil se raduje ze třetího místa v moto3 na VC Nizozemska v Assenu. foto: Reuters

I s trestným průjezdem takzvaného dlouhého kola, které musel kvůli předchozímu zkrácení trati absolvovat těsně před koncem závodu při svém vedení, dojel třetí a popáté v životě vybojoval umístění na stupních vítězů. 

Podruhé v kariéře bodoval jeho kolega z týmu Redox PrüstelGP Filip Salač, na 14. místě o příčku vylepšil výsledek z květnové Velké ceny Francie.

Kornfeil patřil po celý víkend k nejrychlejším a po startu ze sedmého místa se v úvodu pohyboval v popředí. Ve střední části závodu jako kdyby odpočíval na hraně první desítky, ale pak začal útočit a pět kol před cílem se posunul do čela. 

Jakub Kornfeil

Sotva se tak stalo, rozhodli traťoví komisaři, že nepředpisově projel šikanu, a nařídili trestný průjezd vyznačeným územím v zatáčce, které prodlužuje penalizovaným závodníkům trať.

Vedoucímu Kornfeilovi se poté podařilo roztrhnout čelní skupinu a trest si odpykal v předposledním kole. Stihl se na trať vrátit na třetí pozici a před smečkou pronásledovatelů ji bezpečně udržel.

„Když jsem dostal tu penalizaci, snažil jsem se udělat co největší náskok,“ radoval se v televizním rozhovoru Kornfeil.

„Čekal jsem tři kola, a když jsem viděl, že ta mezera je dost velká, šel jsem na to a byla to perfektní strategie. I s tímhle novým pravidlem jsem se dokázal dostat na pódium... Byla to skvělá bitva, jsem velmi šťastný,“ dodal.

Šestadvacetiletý jezdec dosud v mistrovství světa skončil lépe jen v britské Grand Prix 2015 a o rok později v Malajsii. Třetí místo vybojoval před čtyřmi lety ve Valencii a vloni v Brně. 

Jakub Kornfeil ve VC České republiky
Jakub Kornfeil ve VC České republiky

Závod v Assenu vyhrál Ital Tony Arbolino, který má jako první v sezoně na kontě dva triumfy. 

Před Kornfeilem projel cílem už jen další italský pilot Lorenzo Dalla Porta. V čele pořadí MS zůstal dnes dvanáctý Áron Canet ze Španělska, Kornfeil se posunul ze 17. místa na jedenácté.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...