130 let

Michaela Schumachera čeká poslední závod kariéry. | foto: Yoshikazu TSUNOAFP

Odepsat Schumachera? Chyba

Sport
  •   11:19
SUZUKA/LONDÝN - Klíč k titulu drží Alonso a Renault. Sbohem, Schumi! O mistrovi světa je prakticky rozhodnuto. Tak hodnotí světový tisk i fanoušci nedělní závod F1 v japonské Suzuce, po němž má obhájce titulu Fernando Alonso před Schumacherem náskok deseti bodů.
V posledním závodě letošního seriálu v Brazílii mu tak k jistotě triumfu stačí jediný bod. „Supersympatický Alonso má triumf tak blízko, že by titul v posledním závodě v Brazílii získal i s Renaultem Mégane. Ještě lepší by bylo, kdyby poslední kolo jel pozpátku - na protest proti šikaně mezinárodní federace FIA,“ naráží španělský sloupkař Roberto Palomar na nedávné rozhodnutí, které Renaultu zakázalo používání speciálních tlumičů.

Zůstal bych ve střehu, radí Alonsovi Hill
Přestože o titulu je prakticky rozhodnuto, odepsat Schumachera by bylo chybou. A nejlépe si to uvědomují lidé z Alonsova nejbližšího okolí. „Jsem si jistý, že Michael bude v Brazílii závodit naplno,“ varuje šéfinženýr stáje Renault Pat Symonds, který německého šampiona dobře zná ze společného působení v týmu Benetton. „Po Alonsově vítězství v Suzuce se nemění nic. Vůbec nic,“ dodal.

Ať už ostře sledovaný závod v Brazílii dopadne jakkoliv, Schumacher po něm uzavře svou výjimečnou sportovní kariéru. A ti, kdo ho znají, předvídají, že se bude chtít rozloučit na samém vrcholu. Za každou cenu.

„Kdybych já byl Alonso, zůstal bych ve střehu až do úplného konce posledního závodu,“ poradil mladému Španělovi někdejší Schumacherův rival Damon Hill. „Není rozhodnuto, dokud není úplný konec. Nikdy Schumachera neodepisujte.“ Hilla nezmátla ani odevzdaná slova, kterými Schumacher po debaklu v Suzuce v podstatě uzavřel sezonu. „Upřímně řečeno, nevidím žádnou šanci na zisk titulu,“ pokrčil rameny Němec.

„To jsou úplné nesmysly,“ usmívá se Hill. „Michael může říkat, že na titul nemyslí, ale on se nikdy nevzdává,“ zdůrazňuje. „Schumacher ví, že možnost stále existuje,“ souhlasí Symonds. „Proto musíme být v Brazílii připraveni. Nemůžeme si dovolit žádné velké riskování.“

Nebyl by to Schumacher
Německý jezdec v minulosti několikrát předvedl, že je připraven pro vlastní úspěch obětovat téměř vše. Cizí mu nejsou ani špinavé triky, kterými se snaží vyřadit ostatní piloty.

A Damon Hill nevyloučil, že k jednomu z nich se Schumacher může uchýlit i letos. „Do posledního závodu půjde s jedinou myšlenkou: jak můžu zvítězit a zařídit, aby Alonso nezískal ani bod? Přesně tak k tomu přistoupí. Jinak by to prostě nebyl Schumacher,“ předvídá Hill.
Autoři: Lidové noviny