Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ogrodníková i podruhé porazila Špotákovou. Obě oštěpařky čeká finále Diamantové ligy

Sport

  16:53
Londýn - I druhý duel českých oštěpařek v aktuálním ročníku Diamantové ligy vyhrála Nikola Ogrodníková. Vicemistryně Evropy skončila v Londýně pátá za 63,05 metru. Dvojnásobná olympijská šampionka Barbora Špotáková obsadila šestou příčku za 61,82 metru. Oběma to stačilo k postupu do finále seriálu. Hvězdou sobotního programu v Londýně byl Nor Karsten Warholm, který vylepšil vlastní evropský rekord na 400 metrů překážek na 47,12.

Nikola Ogrodníková. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ogrodníková kvůli problémům se zády a kyčlí vynechala mítink v Lausanne, kde skončila Špotáková třetí. O dva týdny později se dnes představila v nejlepší formě od květnového závodu v Offenburgu, kde si vylepšila osobní rekord na 67,40, ale také si pochroumala záda. Po třech závodech, kdy marně útočila na šedesátimetrovou hranici, tentokrát tuto metu přehodila hned třikrát. Nejdelší byl její čtvrtý pokus.

Špotáková na stadionu, kde získala olympijské i světové zlato, po jediném pokusu v Lausanne absolvovala kompletní sérii. Nejdelší byl její druhý hod, který ji dostal na šestou příčku. Obě Češky získaly v kvalifikačních mítincích po jedenácti bodech a dostaly se mezi osmičku finalistek, které si to rozdají 29. srpna v Curychu o diamantovou trofej.

Do finále na poslední chvíli proklouzla Běloruska Taťjana Chaladovičová, které se letos v Diamantové lize příliš nedařilo. Dnes ale vyhrála výkonem 66,10 metru. I další medailistky Kelsey-Lee Barberová z Austrálie (65,85) a Němka Christin Hussongová (65,73) hodily za 65 metrů. Před české duo se dostala ještě chorvatská olympijská vítězka z Ria Sara Kolaková (63,80).

Nikola Ogrodníková.
Barbora Špotáková na mítinku Diamantové ligy v Lausanne.

Warholm předvedl další skvělý běh na dráze, na níž před dvěma lety překvapil triumfem na mistrovství světa. Vlastní měsíc starý evropský rekord z Osla po sóloběhu vylepšil o 21 setin a dostal se do čela letošních světových tabulek. Časem 47,12 se zároveň posunul na sedmé místo historických tabulek. Od světového rekordu Američana Kevina Younga dělí třiadvacetiletého Nora 34 setin.

Letos nejrychlejší stovku překážek zaběhla Jamajčanka Danielle Williamsová, která se časem 12,32 zařadila na sedmé místo historických tabulek. Mužský sprint ve svém sezonním maximu 9,93 vyhrál Jihoafričan Akani Simbine.

Mítink Diamantové ligy v Londýně bude pokračovat v neděli, kdy se v závodě na 400 metrů překážek představí i dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!